BCE a relaxat interdicţia privind plata dividendelor de către bănci

G.U.
Bănci-Asigurări / 16 decembrie 2020

BCE a relaxat interdicţia privind plata dividendelor de către bănci

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis ieri să lase băncile din zona euro să îşi recompenseze acţionarii cu o parte din profiturile cumulate din 2019/2020, autorizându-le să plătească dividende sau să răscumpere acţiuni dacă dispun de suficiente fonduri proprii, relaxând interdicţia plăţii dividendelor impusă în primul val al pandemiei, transmite Reuters, conform Agerpres.

Cu toate acestea, BCE a subliniat că băncile trebuie să dea dovadă de prudenţă şi să îşi păstreze capitalul având în vedere că volumul creditelor neplătite ar putea ajunge la 1.400 miliarde de euro.

Potrivit regulilor comunicate marţi de BCE, băncile din zona euro ar trebui să păstreze dividendele şi răscumpărările de acţiuni la mai puţin de 15% din profiturile cumulate pentru 2019 şi 2020 sau 0,2% din capitalul lor de nivel 1, în funcţie de care din cei doi indicatori este mai mic.

"Băncile care intenţionează să plătească dividende sau să răscumpere acţiuni trebuie să fie profitabile şi să aibă traiectorii robuste de capital", a informat BCE într-un comunicat de presă.

Recomandarea BCE va rămâne valabilă până în luna septembrie 2021 şi include solicitarea ca băncile să dea dovadă de o "extremă moderaţie" cu privire la bonusuri şi să îşi utilizeze capitalul pentru a finanţa gospodăriile şi companiile.

Ţările din zona euro, care în prezent traversează al doilea val al pandemiei de coronavirus, se aşteaptă la o creştere a cazurilor de neîndeplinire a obligaţiilor de plată în lunile următoare, pe măsură ce schemele guvernamentale de susţinere vor fi eliminate iar companiile şi gospodăriile îşi vor epuiza economiile, notează sursa citată.

Cu toate acestea, perspectivele unui vaccin anti-Covid-19 lasă să se întrevadă un viitor mai puţin sumbru, ceea ce a determinat BCE să prognozeze o revenire a economiei zonei euro cu 3,9% în 2021, urmată de un avans de 4,2% în 2022.

Săptămâna trecută, Banca Angliei (BoE) a decis să permită instituţiilor financiare să plătească acţionarilor 25% din profiturile lor din 2019/2020.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. The ECB asks banks to consider the ongoing uncertainty and to refrain fr om or limit dividends until 30 September 2021 to preserve their capacity to lend and absorb losses. Dividends should not exceed 15% of 2019-20 profits and 20 basis points of CET1 ratio

    1. acum sa vedem cum se vor descurca sifele si fondurile de pensii, ca numai banci au avut in cap

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb