Creditarea companiilor din zona euro a scăzut în luna septembrie, sugerând că reducerea activităţii economice în regiune s-a resimţit în cele din urmă asupra împrumuturilor, după o perioadă de surprinzătoare rezistenţă, arată datele unui studiu publicat ieri de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, conform Agerpres.
Sperând să redreseze încetinirea prelungită a activităţii economice, Banca Centrală Europeană a aprobat luna trecută noi măsuri de stimulare a economiei. BCE a relansat programul de relaxare cantitativă (QE), achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie. Acest program se va derula atât timp cât va fi necesar, pentru a întări impactul politicilor BCE, şi se va încheia cu puţin timp înainte ca BCE să înceapă majorarea ratelor dobânzilor.
BCE vrea să se asigure că instituţiile financiare vor continua să crediteze economia, atât timp cât redresarea nu se va materializa.
În septembrie, împrumuturile acordate companiilor au încetinit la 3,7%, de la 4,3% în august, cel mai lent ritm din ianuarie. Creditarea gospodăriilor s-a menţinut la 3,4%, a informat BCE.
De asemenea, creşterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activităţii economice, a încetinit la 5,5% în septembrie, de la 5,8% în august, sub estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe o creştere de 5,7%.