BCE creşte dobânzile cu 50 de puncte de bază

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 iulie 2022

BCE creşte dobânzile cu 50 de puncte de bază

Surse Reuters: "Oficialii băncii iau în calcul o creştere de 50 de puncte de bază" Inflaţia din zona euro a atins un nou record în iunie, de 8,6%

Actualizare BCE creşte dobânzile cu 50 de puncte de bază

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat, astăzi, ratele dobânzilor de politică monetară pentru prima dată în ultimii unsprezece ani, în încercarea de a reduce inflaţia record din zona euro, conform CNBC.

BCE, ce este banca centrală pentru cele 19 ţări ce folosesc moneda euro, a urcat ratele de referinţă cu 50 de puncte de bază, ducând rata facilităţii de depozit la 0%. De asemenea, rata de refinanţare şi cea a împrumuturilor marginale vor creşte cu 50 de puncte de bază, la 0,5% şi respectiv 0,75%.

Instituţia cu sediul la Frankfurt a menţinut dobânzile la minime istorice, rata depozitelor fiind în teritoriul negativ din 2014 încoace, într-o perioadă în care s-a confruntat cu o criză a datoriilor suverane şi pandemia Covid.

"Consiliul guvernatorilor a considerat că este adecvat să facă un prim pas mai mare pe calea normalizării ratei de politică monetară, decât s-a semnalat la reuniunea anterioară", a spus BCE într-un comunicat, în condiţiile în care aşteptările erau pentru o creştere cu 25 de puncte de bază.

---

Banca Centrală Europeană (BCE) este pe cale să ridice dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimul deceniu, într-un climat dominat de inflaţie record, slăbirea monedei unice europene şi deteriorarea perspectivelor economice pentru zona euro, care resimte repercusiunile războiului din Ucraina.

Preşedintele Băncii, Christine Lagarde, a anunţat luna trecută că la următoarea reuniune de politică monetară a Consiliului, care are loc astăzi, BCE intenţionează să ridice dobânda cu 25 de puncte de bază, urmând probabil o nouă creştere cu 50 de puncte de bază, în septembrie. Ultima creştere a ratei a fost în 2011, iar din 2014 rata facilităţii de depozit a BCE este negativă, de -0,5%.

Potrivit unor surse Reuters, acum oficialii băncii iau în calcul o creştere iniţială de 50 de puncte de bază, în încercarea de a domoli inflaţia care a atins recordul de 8,6%, în iunie, peste nivelul de 8,1%, din mai. Conform surselor, discuţia despre creşterea ratelor cu 25 sau 50 de puncte de bază este "larg deschisă". Alte bănci centrale au crescut ratele cu mişcări mai agresive, de 75 sau 100 de puncte de bază, ceea ce pune presiune asupra BCE să facă mai mult, scrie trustul media.

Dar, unii analişti sunt de părere că o creştere cu 50 de puncte este puţin probabilă, ţinând cont de temerile privind creşterea economică. "În situaţia actuală, o creştere mai mare de 25 de puncte de bază ar fi văzută de către pieţe drept un semnal foarte hawkish (n.r. agresiv)", a spus Martin Wolburg, economist senior la Generali Investments, într-un material publicat de Forumul Economic Mondial.

Deutsche Welle: "Ritmul şi amploarea creşterii ratelor iscă controverse, chiar şi în cadrul Consiliului guvernatorilor BCE"

Indiferent de creştere, de-a lungul timpului au existat multe opinii că Banca Centrală Europeană se află cu acţiunile de politică monetară în urma realităţilor economice.

Gertrud Traud, economist-şef la banca germană Helaba, a spus la Deutsche Welle că BCE îşi schimbă "prea târziu" abordarea. "Situaţia este precară, având în vedere inflaţia istorică, de 8,6%. Peste tot în lume, băncile centrale cresc ratele dobânzilor. Acum BCE trebuie să demonstreze că îşi ia mandatul în serios şi să înceapă să lupte împotriva inflaţiei", a declarat Traud.

Conform Deutsche Welle, ritmul şi amploarea creşterii ratelor iscă controverse, chiar şi în cadrul Consiliului guvernatorilor BCE. Joachim Nagel, preşedintele Bundesbank şi cel care reprezintă Germania în Consiliu a declarat că preferă ca ratele să fie împinse într-un teritoriu "restrictiv", adică suficient de mari pentru a încetini activitatea economiei zonei euro. Nagel, adeptul unei abordări "hawkish", susţine că înăsprirea condiţiilor financiare este necesară pentru reducerea inflaţiei.

Dar alţi membri ai Consiliului, cu o atitudine mai "dovish", relaxată, doresc ca BCE să ţină robinetele monetare deschise şi pledează pentru o creştere mai puţin agresivă a ratelor, avertizând asupra riscului intrării în recesiune, în special ca urmare a războiului din Ucraina.

Karsten Junius, Bank Safra Sarasin: "O creştere de 50 de puncte procentuale a ratei ar trebui să fie «la ordinea zilei» pentru BCE"

În opinia lui Karsten Junius, economist-şef la Bank Safra Sarasin din Elveţia, o creştere de 50 de puncte procentuale a ratei ar trebui să fie "la ordinea zilei" pentru BCE. Din punctul său de vedere, banca chiar ar trebui să renunţe la semnalele privind orientarea politicii monetare, adică anunţurile prin care instituţia ghidează aşteptările pieţelor financiare cu mult înainte de a lua efectiv o decizie, conform Deutsche Welle.

Traud de la Helaba crede că, în acest moment este important ca factorii de decizie să comunice pieţei că vor continua să majoreze ratele, chiar dacă creşterea următoare va fi redusă. "Mandatul băncii este să ţină sub control inflaţia şi să protejeze valoarea monedei euro, motiv pentru care ţinta de inflaţie a BCE de 2% trebuie menţinută", a spus economistul, potrivit sursei mai sus menţionate.

Dar "normalizarea" ratelor dobânzilor din zona euro nu este o sarcină uşoară în condiţiile actuale. Martin Luck, economistul-şef al BlackRock Germany, spune că o înăsprire prea severă a condiţiilor monetare de către BCE ar distruge creşterea economică din Europa şi nu va contribui la scăderea preţurilor la energiei. "Preţurile bunurilor şi serviciilor trebuie să fie controlate prin alte mijloace", a afirmat Luck la Deutsche Welle.

Temeri de recesiune tot mai mari, în contextul tensiunilor create de Rusia

Pe de altă parte, temerile privind recesiunea sunt tot mai răspândite în zona euro. Practic, există îngrijorări chiar că Rusia nu va relua livările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1 după perioada de mentenanţă, ce se va încheia joi - adică ziua în care factorii de decizie ai BCE se întâlnesc la Frankfurt.

Luck spune că normalizarea dobânzii necesită aducerea de către BCE la aşa-numita rată neutră a dobânzii, adică cea care asigură ca economia nu intră în recesiune, menţinând în acelaşi timp inflaţia constantă. "Dar, este dificil de stabilit care este în prezent rata neutră pentru zona euro", a spus economistul, conform publicaţiei germane.

Nu în ultimul rând, situaţia din Italia, unde probabila demisie a premierului Mario Draghi pe fondul crizei guvernamentale îngreunează viaţa BCE. "Perspectiva unor alegeri anticipate în cea de-a treia economie ca mărime a zonei euro şi eventuala victorie a unuia dintre partidele eurosceptice va crea turbulenţe masive în piaţa obligaţiunilor", a spus Edgar Walk de la Metzler Bank, la Deutsche Welle.

BCE va anunţa o nouă schemă de achiziţie de obligaţiuni suverane, conform Reuters

Tot astăzi, BCE va anunţa o nouă schemă de achiziţie de obligaţiuni suverane, menită să limiteze costurile împrumuturilor ţărilor membre în perioade în care se consideră că nu sunt sincronizate cu realitatea economică - aşa cum s-a întâmplat la începutul lui iunie în Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, conform Reuters.

Programul este considerat cu atât mai important acum, având în vedere situaţia din Italia unde tulburările politice pot duce la o creştere bruscă a randamentelor obligaţiunilor suverane.

Potrivit surselor Reuters, ajutorul BCE va fi condiţionat de îndeplinirea de către ţări a ţintelor stabilite de către Comisia Europeană pentru accesarea banilor din Planul de Redresare pentru Europa. De asemenea, ţările vor trebui să se încadreze în limitele din Pactul de Stabilitate şi Creştere, care vor fi restabilite anul viitor, după suspendarea lor temporară în urma pandemiei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. dobana urmeaza sa urce Sageata timp de 1 1/2 ani 2 ani

    sc cret  

    1. 2 1/2, 3, 3 1/2, 4.....n,n 1/2....

      Doamne, ce destep;t esti! Sageata timp! Misterios, dar ce destept! 

    BCE este intr-o situatie mult mai grea decat Fed. In Europa sunt diferente mari intre tari - de competitivitate, avutie, etc. Sa aplici aceeasi masura pentru toate e anapoda, dar nu are ce sa faca. Oricum BCE e mult behind the curve.

    1. Si va ramine behind the curve pina la limita protestelor sociale.

      Protestele sunt interzise ca e pandemie. Problem solved. Bucurati-va de saracie.

    Inflația în zona euro e apropiată de 20%/an.

    Faptul că Banca Centrală Europeană (BCE) și statele mint ca porcii e o dovadă în plus a mizeriei în care a ajuns societatea. 

    Cât despre ridicarea dobânzii la 0% (looool), nu face 2 parale din moment ce analfabeții economici de la BCE tipăresc trilioane (QE) pentru a cumpăra bondurile italiene, franceze, spaniole, grecești pentru ca statele alea să nu facă implozie. 

    Pur și simplu, BCE își umple bilanțul cu niște active de rahat dovedind că a devenit o bancă de rahat care administrează o monedă de rahat numită euro. Dovedește că nu are niciun respect, nicio milă pentru omul de rând a cărui agoniseală și pensie privată o distruge prin inflația pe care-o generază. 

    1. Stop. Rahatul e in alte părți.

      Compara infrastructura și Eurozona (drumuri, școli) cu cea din Africa sau India și o să înțelegi mai multe. 

      Cred ca trebuie sa compare cu mareata lui Rusie

    Ce gluma buna. Dobânda a crescut de la - 0,5 la 0 %. Inflația în zona euro este de 10%. Banca nu a crescut dobânda. A făcut un fâs.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb