BCE: ''Ignorarea schimbărilor climatice va afecta economia europeană''

G.U.
Bănci-Asigurări / 22 septembrie 2021

''Ignorarea schimbărilor climatice va afecta economia europeană''

Eşecul introducerii unor politici care să reducă schimbările climatice ar putea afecta semnificativ economia europeană până la finalul secolului, arată rezultatele primului test de stres desfăşurat de Banca Centrală Europeană (BCE) privind efectele climei asupra economiei, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Dacă nu sunt adoptate reglementări iar ca rezultat dezastrele naturale devin mai frecvente şi mai severe, PIB-ul regiunii ar putea scădea cu 10% până în 2100 comparativ cu scenariul în care guvernele acţionează, avertizează BCE. Instituţia apreciază că şi o tranziţie necontrolată la o economie mai sustenabilă ar fi mai puţin costisitoare decât dacă nu se acţionează deloc.

"Fără politici către tranziţia la o economie mai verde, riscurile fizice vor creşte în timp. Ele vor creşte neliniar şi, din cauza caracterului ireversibil al schimbărilor climatice, această creştere va continua în timp. Este esenţială o tranziţie graduală şi timpurie", a apreciat vicepreşedintele BCE Luis de Guindos.

BCE face presiuni asupra companiilor şi băncilor să înţeleagă şi să gestioneze ameninţările climatice şi posibilitatea ca firmele poluatoare să fie eliminate de pe piaţă, notează sursa citată.

Portofoliile cele mai vulnerabile la riscurile climatice sunt cu 30% mai probabil să intre în incapacitate de plată în 2050, comparativ cu 2020, fără un scenariu de tranziţie la o economie mai sustenabilă. De asemenea, marile bănci deţin o expunere de peste 50% la companii extrem de vulnerabile la riscurile climatice decât băncile mai mici, apreciază BCE.

Băncile din ţări din sudul Europei, cum ar fi Grecia, Cipru, Portugalia, Spania şi Malta sunt semnificativ mai expuse la companiile care se confruntă cu riscuri fizice ridicate.

Anul acesta, Banca Centrală Europeană a înfiinţat un centru de expertiză dedicat schimbărilor climatice, care va consilia BCE cum să încorporeze aspectele ce ţin de mediu în politica monetară şi supervizarea bancară. Aproximativ 12 persoane vor lucra în noul centru, care va colabora cu echipele existente în interiorul BCE.

"Am decis să înfiinţăm un nou centru dedicat schimbărilor climatice pentru a aduce laolaltă mai eficient diferitele tipuri de expertiză cu privire la climă care există în cadrul băncii. Schimbările climatice afectează toate domeniile politicii noastre", a afirmat preşedintele BCE, Christine Lagarde.

În urmă cu un an, Banca Centrală Europeană a lansat un amplu proces de revizuire strategică a politicii monetare, primul exerciţiu de acest fel de după 2003, în care ar urma să se ţină cont şi de lupta împotriva schimbărilor climatice.

Schimbările climatice "fac parte integrantă din procesul de revizuire a strategiei noastre de politică monetară", a afirmat Christine Lagarde, cu prilejul unei conferinţe organizate de Institute for Law and Finance (ILF) din Frankfurt.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. INTREBARE DE BARAJ:

    Ce afecteaza mai rau economia?: 

    A) schimbarea climatica 

    sau 

    B) Valul de decese al populatiei imbatranite ce va ingropa odata cu ea si vechile comportamente, cunostinte, sisteme, proceduri, bunuri-servicii, etc? 

    RASPUNS: 

    Politica VERDE este doar o politice se pregatire a noii generatii tinere ce vine din urma pentru constructia si etc a noilor sisteme ce se vor plia perfect cu noiile ideologii acceptate. 

    A fii verde era la moda si prin anii 1860-1918! - doar ca W1 si W2 a mutat balanta catre petrol! 

    Cine a castigat din asta? 

    Dolarul = USA = Companiile ce auveau la radaciana principala CREDIT DOLAR furnizat de BANCA Centrala USA! 

    Acum ca "moare" un imperiu iar "dolarul" nu mai apasa cosul valutar (in sens de formare noua de dolari in totalul cos valutar) se adopta alte politici monetare VERZI! 

    Culmea "verdele" asta cade destul de bine cu natiile ce vor furniza (nu petrol) ci materii/resurse ce vor stimula consumul VERDE; si deci implicit forme de CREDIT a valutelor ce vor acoperii necesarul de cerere. 

    NU este de mirare ca EURO = VERDE; este destul de clara treaba ca UE intermendiaza ca pondere energia VERDE si deci va fii cerere de EURO la radacina principala de CREDIT pe constructie de etc capitaluri viitoare ce au strict utilitate de "verde". 

    Bine, din acest cos valutar gobal fac parte mai multi jucatori; bataia se da cu UEA, China/Japonia, EUROPA. 

    Ce imi place asta cu "poluarea" ca era discutata si prin anii 80! - doar ca in Romania nu public; dar se tine minte destul de bine poluarea de atunci ce nu se poate compara cu poluarea de acum! 

    Tarile "Verzi" vor sa externalizeze "popuarea" prin mutarea industriei in alte teritorii ce tocmai plec depresia lunga sociala -economica si intra in alta val de crestere ideologica si economica (tari de prin Africa-Asia ca pondere). 

    PS: nu e de mirare ca UE tot da "bani" gratis!!- nu exista nimic gratis pe lumea asta! Totul se va platii sub o forma sau alta; prin inflare preturi si taxe viitoare; prin renuntari la putere politica-economica-militar; descentralizari; supuneri noi legislative; etc. 

    semnat comenturi "Cretine" 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb