BCE începe să lucreze la o versiune digitală a euro

G.B
Internaţional / 15 iulie 2021

BCE începe să lucreze la o versiune digitală a euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat ieri că începe să lucreze la crearea unei versiuni digitale a euro, în condiţiile în care tot mai mulţi oameni renunţă la folosirea numerarului, transmite CNBC, citată de News.ro.

Este de aşteptat ca proiectul să dureze doi ani şi ideea este de a proiecta o versiune digitală a monedei unice, utilizată de cele 19 state membre ale zonei euro.

Cu toate acestea, implementarea efectivă a monedei garantate de banca centrală ar putea dura încă doi ani, în plus faţă de etapa de proiectare şi investigaţie.

"Au trecut nouă luni de când am publicat raportul nostru despre un euro digital. În acea perioadă, am efectuat analize suplimentare, am căutat contribuţii de la cetăţeni şi profesionişti şi am realizat câteva experimente, cu rezultate încurajatoare. Toate acestea ne-au determinat să decidem să trecem la etapa următoare şi să începem proiectul unui euro digital ", a declarat preşedinta BCE Christine Lagarde într-un comunicat.

Ea a adăugat: "Munca noastră vizează să ne asigurăm că în era digitală cetăţenii şi firmele continuă să aibă acces la cea mai sigură formă de bani, banii băncii centrale", a adăugat ea.

Lagarde prognozase în martie un calendar de cel puţin patru ani pentru implementarea completă a proiectului.

Într-un interviu acordat Bloomberg News, Lagarde a spus că acesta este un efort tehnic şi că "trebuie să ne asigurăm că o facem corect".

Euro digital ar permite consumatorilor să plătească electronic, fără a fi nevoie de bancnote şi monede. Cu toate acestea, ar "completa" sistemul monetar existent, mai degrabă decât să înlocuiască numerarul fizic şi să şteargă activitatea creditorilor comerciali.

"Intrăm în era banilor digitali. Soluţiile private pentru plăţi digitale şi online aduc avantaje importante, cum ar fi confortul, viteza şi eficienţa. Dar prezintă şi riscuri în ceea ce priveşte confidenţialitatea, siguranţa şi accesibilitatea. Şi pot fi scumpe pentru unii utilizatori a declarat ieri Fabio Panetta, membru al comitetului executiv al BCE.

Discuţiile despre un euro digital au apărut ca urmare a planurilor Facebook de a avea propria sa monedă digitală. Cu toate acestea, discuţiile s-au accelerat oarecum odată cu pandemia, pe măsură ce mai mulţi oameni au început să cumpere bunuri online.

"Pandemia de coronavirus a arătat cât de repede se poate întâmpla o astfel de schimbare. Şi acest lucru afectează modul în care plătim. Cumpărăm din ce în ce mai mult digital şi online. Rolul numerarului ca mijloc de plată este în scădere ", a adăugat Panetta.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Stăpânii banilor te vor sclav!

    Oricum ce forma de bani digitali musca din libertate și crește controlul Guvernului mondial asupra masei de sclavi. 

    1. De ce sa tiparesti miliarde cand poti apasa un simplu enter, efectul va fi acelasi insa efortul minim iar controlul fluxurilor digitale maxim.

    e inceputul sfarsitului pentru euro.

    dupa o apreciere vijelioasa ... urmeaza iadul pentru euro (pe intervalul urmatorilor 8 ani)  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb