Actualizare 18:00 Economia zonei euro a crescut la cea mai mare rată din ultimii doi ani
Economia zonei euro a crescut mai mult decât estimarea anterioară pentru primul trimestru, la cele mai mari rate din ultimii doi ani, au arătat statisticile Eurostat, înaintea şedinţei Băncii Europene Centrale care şi-a păstrat politica neschimbată, conform Reuters.
Eurostat indică că zona euro s-a extins cu 0,6% în acest trimestru şi cu 1,9% în acest an. Estimările anterioare au fost 0,5%, respectiv 1,7%. Rata de creştere a primului trimestru a fost cea mai mare după primele trei luni din 2015, când BCE a început tipărirea banilor pentru a stimula inflaţia. Economia zonei euro s-a extins la o rată de 2,3% în perioada ianuarie-martie, depăşind rata de 1,2% a Statelor Unite.
Eurosfat a afirmat că formarea de capital fix a contribuit la creşterea pe primul trimestru cu 0,3%, consumul casnic cu 0,2% şi cel guvernamental cu 0,1%. Capitalul fix brut a fost cu 1,3% mai mare în acest trimestru şi cu 6% mai mare în acest an.
ECB va lăsa neschimbate stimulentele, inclusiv programul de cumpărare de obligaţiuni de 2,3 trilioane de euro şi ratele dobânzilor sub zero, potrivit sursei.
Creşterea economică solidă şi scăderea inflaţiei au pus BCE în dilemă. Preşedintele BCE, Mario Draghi, nu este încă convins că reculul recent al inflaţiei este durabil, deoarece creşterea salariilor rămâne lentă, conform Reuters.
(C.R.)
----------
Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut astăzi nemodificate ratele dobânzilor şi programul de relaxare cantitativă, în pofida redresării economice din statele care folosesc moneda euro, informează BBC News.
Economia zonei euro a urcat, în mod neaşteptat, cu 0,6% în primele trei luni din 2017, cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani.
BCE continuă să anticipeze că "dobânzile vor rămâne la nivelul actual o lungă perioadă de timp şi dincolo de programul de achiziţii de active", care va continua cel puţin până în decembrie, a anunţat instituţia financiară, într-un comunicat de presă.
Dobânda de refinanţare a fost confirmată la nivelul zero, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,4%.
Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui instituţiei, Mario Draghi, ocazie cu care acesta va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate astăzi.