BCE: "Monte dei Paschi" are un deficit de capital de 8,8 miliarde de euro, peste nivelul estimat iniţial

Vlad Giurgiu
Internaţional / 28 decembrie 2016

"Monte dei Paschi" are un deficit de capital de 8,8 miliarde de euro, peste nivelul estimat iniţial

Banca Centrală Europeană (BCE) a informat luni banca italiană "Monte dei Paschi" că trebuie să acopere un deficit de capital de 8,8 miliarde de euro, mai mare decât suma de 5 miliarde de euro estimată iniţial, relatează Reuters.

Guvernul italian a aprobat vineri un decret privind susţinerea financiară a "Monte dei Paschi", a treia mare bancă italiană, care nu a reuşit să obţină sprijinul investitorilor pentru majorarea de capital de 5 miliarde de euro, informează News.ro.

"Monte dei Paschi" a anunţat luni că a cerut în mod oficial BCE o "recapitalizare preventivă".

Această operaţiune este un tip de intervenţie de stat la o instituţie financiară care are probleme dar care este încă solvabilă. Recapitalizarea preventivă implică achiziţia de către stat de acţiuni sau obligaţiuni, în condiţiile din piaţă, cu acordul autorităţilor de la Bruxelles.

În replică, BCE a anunţat că a calculat necesarul de capital al băncii italiene în funcţie de rezultatul testelor de stres efectuate în acest an.

"Monte dei Paschi" a fost singura bancă italiană cu deficit de capital în condiţii adverse.

Potrivit BCE, "Monte dei Paschi" este solvabilă, dar banca centrală a semnalat că nivelul lichidităţilor a scăzut rapid de la sfârşitul lunii noiembrie.

Un comunicat al băncii "Monte dei Paschi" afirmă: "Banca a început rapid discuţiile cu autorităţile competente pentru a înţelege metodologiile care au stat la baza calculelor BCE şi pentru a lua măsurile necesare recapitalizării preventive".

Problemele "Monte dei Paschi" datează de mai mulţi ani, dar guvernele italiene nu au reuşit să le rezolve, iar acestea au devenit un tabu politic din cauza noilor reglementări UE care interzic salvarea de către stat dacă investitorii privaţi nu suportă primii pierderile.

Comisia Europeană a anunţat vineri că va colabora cu guvernul italian pentru a stabili dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru furnizarea ajutorului.

Preşedintele "Bundesbank" (banca centrală germană), Jens Weidmann, membru în conducerea BCE, a avertizat luni că planurile de salvare a "Monte dei Paschi" trebuie analizate cu grijă, întrucât multe întrebări nu au încă răspuns.

Autoritatea italiană de reglementare a sectorului financiar, Consob, a anunţat săptămâna trecută că acţiunile şi obligaţiunile "Monte dei Paschi" vor fi suspendate până la clarificarea condiţiilor planului de salvare.

Surse: Guvernul italian va ajuta "Monte dei Paschi" cu circa 6,5 miliarde de euro

Guvernul italian va ajuta "Monte dei Paschi di Siena", a treia mare bancă din ţară, cu circa 6,5 miliarde de euro, mai mult decât suma aşteptată iniţial, au declarat marţi surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.

Costul mai mare care va fi suportat de stat rezidă din faptul că Banca Centrală Europeană (BCE) a revizuit deficitul de capital estimat pentru Monte dei Paschi de la 5 miliarde de euro la 8,8 miliarde de euro.

"Monte dei Paschi" a cerut săptămâna trecută sprijinul guvernului, sub forma unei recapitalizări preventive din partea statului, după eşuarea planului de majorare a capitalului cu 5 miliarde de euro.

O infuzie de capital de 6,5 miliarde de euro conferă guvernului italian o participaţie de circa 70% la "Monte dei Paschi".

Restul de 2,3 miliarde de euro trebuie, cel mai probabil, să vină dintr-o conversie în acţiuni a unor obligaţiuni subordonate, deţinute de investitori instituţionali, aşa cum prevăd noile reglementări europene referitoare la crizele bancare.

Recapitalizarea preventivă este un tip de intervenţie a statului la o bancă cu probleme care este încă solvabilă. În cadrul acesteia, guvernul poate cumpăra acţiuni sau obligaţiuni ale băncii doar în condiţii de piaţă şi cu acordul autorităţilor de la Bruxelles.

Potrivit planului propus de autorităţile de la Roma, guvernul va oferi compensaţii unui număr de aproximativ 40.000 de investitori persoane fizice care deţin obligaţiuni junior emise de bancă, în valoare de aproape 2 miliarde de euro, care îşi vor converti obligaţiunile în acţiuni.

Investitorii persoane fizice vor putea să schimbe acţiunile respective cu obligaţiuni senior, iar statul urmează să răscumpere acţiunile de la bancă. Planul are nevoie de aprobarea Comisiei Europene, care necesită 2-3 luni.

"Monte dei Paschi" va folosi circa o treime dintr-o sumă de 20 de miliarde de euro alocată de guvern pentru susţinerea băncilor cu dificultăţi financiare.

Acţiunile şi obligaţiunile "Monte dei Paschi" au fost suspendate de la tranzacţionare până la stabilirea clară a planului de salvare.

Între alte bănci care ar urma să beneficieze de planul guvernului sunt două instituţii de credit regionale, "Popolare di Vicenza" şi "Veneto Banca", precum şi banca "Carige" din Genova.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb