BCE: Posibile amenzi pentru 16 bănci din zona euro

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 aprilie 2023

BCE: Posibile amenzi pentru 16 bănci din zona euro

Instituţiile financiare nu au îndeplinit cerinţele de mediu

Şaisprezece bănci din zona euro nu au reuşit să furnizeze suficiente informaţii privind expunerea lor la riscurile climatice şi s-ar putea confrunta cu amenzi sau chiar cu cerinţe de capital mai ridicate, a anunţat vineri Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit Reuters.

Autorităţile de reglementare europene pun presiune asupra băncilor să-şi gestioneze afacerile luând în considerare riscurile legate de schimbările climatice, de la inundaţii şi secetă la tranziţia spre noi surse de energie.

BCE a informat că 16 bănci, adică 15% din cele pe care le-a evaluat, nu au îndeplinit standardele de raportare, care includ identificarea oricărei expuneri materiale la riscurile climatice, impactul asupra afacerilor băncilor şi modul în care gestionează dificultăţile, notează Agerpres.

BCE nu a dat publicităţii numele băncilor care nu au reuşit să îndeplinească cerinţele de mediu şi ar putea fi amendate.

Deşi datele reprezintă o îmbunătăţire faţă de anul trecut, când 45% din bănci nu au îndeplinit standardele de raportare, BCE consideră că creditorii trebuie "să-şi îmbunătăţească suplimentar" activitatea pentru a îndeplini noile cerinţe, care intră în vigoare în iunie, sau se vor confrunta cu consecinţe.

"Sunt necesare urgent îmbunătăţiri suplimentare. Vom lua deciziile adecvate de supervizare pentru a ne asigura că băncile îndeplinesc cerinţele", a afirmat Frank Elderson, vicepreşedintele Consiliului de Supervizare al BCE.

Pentru instituţiile care nu au reuşit să îndeplinească cerinţele de mediu, amenda ar putea fi de 5% din cifra zilnică de afaceri a băncii, până când problema este rezolvată.

Băncile trebuie să furnizeze primele informaţii suplimentare conform noilor reglementări până în iunie 2023, iar cele complete până în 2024. Standardele au fost stabilite de Autoritatea bancară europeană (EBA).

Banca Centrală Europeană a înfiinţat un centru de expertiză dedicat schimbărilor climatice, care va consilia BCE cum să încorporeze aspectele ce ţin de mediu în politica monetară şi supervizarea bancară. Aproximativ 12 persoane vor lucra în noul centru, care va colabora cu echipele existente în interiorul BCE.

Reuters: Candidatul Germaniei, favorit pentru funcţia de supervizor principal al BCE

Trei femei sunt văzute ca fiind principalele candidate pentru a conduce Consiliul de supervizare bancară din cadrul BCE, favorita clară fiind reprezentanta Germaniei, Claudia Buch, spun surse citate de Reuters.

Consiliul supraveghează puţin peste o sută dintre cele mai mari bănci din zona euro şi trebuie să aleagă un nou şef, pentru a-l înlocui pe Andrea Enria, actualul preşedinte al Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE. Mandatul său de cinci ani expiră la finalul acestui an, într-un moment în care majorările semnificative ale dobânzilor afectează modelele de afaceri ale băncilor.

Buch, vicepreşedintele Bundesbank (banca centrală a Germaniei), este principala favorită, dar pentru postul de conducere au fost menţionate şi Margarita Delgado (Spania) şi Sharon Donnery (Irlanda), susţin sursele. Acestea precizează că ar trebui aleasă o femeie pentru a lupta contra dezechilibrului de gen în instituţie. 24 dintre cei 26 de membri ai Consiliului guvernatorilor BCE sunt bărbaţi, în timp ce echilibrul la Consiliul de supervizare bancară este un pic mai bun, notează Agerpres.

Cele trei femei sunt pe deplin calificate pentru acest post datorită propriilor lor merite, deci genul va fi doar unul dintre factori în luarea deciziei. Niciuna dintre femei nu şi-a declarat intenţia de a-şi depune candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de supervizare bancară.

Un purtător de cuvânt al BCE nu a dorit să comenteze informaţiile prezentate de Reuters.

Buch, fost membru al Consiliului german de experţi economici, este favorită deoarece are sprijinul Germaniei, cea mai mare economie din zona euro, şi are o experienţă semnificativă într-o mare instituţie. Ea a efectuat o activitate limitată pe segmentul de supraveghere bancară, dar recent a fost aleasă în Consiliul de supervizare al Bundesbank.

Delgado, adjunctul guvernatorului băncii centrale a Spaniei, este un supervizor de top, având o vastă experienţă în domeniu, dar Madridul are deja funcţia de vicepreşedinte al BCE, ceea ce reprezintă o problemă, deoarece UE vrea ca tot mai multe state membre să deţină poziţii importante.

Donnery, adjunctul guvernatorului Băncii Irlandei, are şanse acceptabile, susţin sursele. Ea a fost ignorată în urmă cu cinci ani, când Enria a fost desemnat, iar oficialii irlandezi deţin deja câteva posturi cheie în domeniul financiar.

O sursă a precizat că ar putea candida pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de supervizare bancară şi Stefan Ingves, fostul guvernator al Riksbank (banca centrală a Suediei).

Procesul de selecţie nu a început, discuţiile sunt neoficiale, dar un anunţ oficial privind locul de muncă vacant ar putea fi făcut în toamnă, au anunţat sursele.

Noul preşedinte al Consiliului de supervizare bancară este ales de Consiliul guvernatorilor BCE şi va fi numit oficial de Consiliul UE, în urma aprobării de către Parlamentul European.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb