Creditorii italieni au făcut puţine progrese în privinţa reducerii nivelului creditelor neperformante, care le limitează capacitatea de a acorda noi împrumuturi, arată datele publicate marţi de Banca Centrală Europeană (BCE), citate de Reuters.
Cele mai mari 14 bănci italiene deţineau credite neperformante în valoare de 284,4 miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie, cu doar 1,6 miliarde de euro mai puţin decât în precedentele trei luni, chiar dacă provizioanele pentru creditele neperformante au crescut, se arată în raportul publicat de BCE.
Acest lucru înseamnă că unul din 10 italieni împrumutaţi deţin credite neperformante. Italia are o treime din totalul creditelor neperformante care afectează cele 122 de bănci din zona euro supervizate de BCE. Creditorii italieni ocupă, astfel, primul loc în zona euro la acest capitol.
La nivelul zonei euro, creditele neperformante totalizează aproape 1 trilion de euro. BCE este îngrijorată că piaţa privată pentru credite neperformante este mică şi nu pot fi obţinuţi bani lichizi, ceea ce are ca rezultat preţuri excesiv de scăzute, descurajând băncile să se descotorosească de ele, înregistrând astfel pierderi semnificative.
Anticipând unele pierderi, principalele bănci din Italia au pus deoparte rezerve echivalente cu 45,4% din totalul creditelor neperformante.
Rezolvarea problemei creditelor neperformante este una dintre priorităţile fixate de Banca Centrală Europeană, dar vor fi necesari câţiva ani pentru rezolvarea acestei probleme.
Un plan ce prevede înfiinţarea unei "companii de gestionare a activelor" (AMC) care ar facilita tranzacţionarea unor credite neperformante (NPL) de peste 1 trilion de euro din bilanţurile creditorilor europeni a fost prezentată luni de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).