BCE: Sectorul bancar din umbră trebuie reglementat mai bine

I.M.
Internaţional / 4 iulie 2019

Sectorul bancar din umbră trebuie reglementat mai bine

Băncile din umbră din zona euro trebuie să fie mai bine reglementate deoarece creşterea lor rapidă reprezintă un risc sporit, care s-ar putea propaga chiar şi la creditorii tradiţionali, a avertizat astăzi vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, la o conferinţă desfăşurată la Lisabona, transmite Reuters.

"Prin riscurile mai mari pe care şi le asumă şi prin majorarea gradului lor de îndatorare, sectorul bancar din umbră ar putea contribui în prezent la subevaluarea ciclică a riscurilor şi la majorarea preţurilor activelor", a apreciat Luis de Guindos, conform Agerpres.

"Dacă aceste riscuri au loc într-un mod dezordonat, aceasta ar putea duce la reducerea semnificativă a fluxurilor de finanţare şi ar putea afecta condiţiile de finanţare ale economiei reale". Ca rezultat, autorităţile din zona euro trebuie să adopte "urgent" măsuri pentru o mai bună reglementare a sectorului bancar din umbră, a adăugat oficialul BCE.

Sectorul bancar din umbră este alcătuit din firme financiare care nu fac parte din categoria băncilor, companiilor de asigurări, fondurilor de pensii şi caselor de clearing reglementate.

Autorităţile de supervizare trebuie să urmărească cu atenţie sectorul bancar "din umbră" şi nivelul datoriei pieţelor emergente, la zece ani de la falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers, a afirmat recent şi Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, mai scrie sursa citată.

Deoarece băncile "au cules roadele" afacerilor mai riscante din timpul crizei financiare, până la sfârşitul anului trecut investitorii specializaţi au introdus în sectorul bancar european din umbră active de peste 42.000 de miliarde de euro (49.000 de miliarde de dolari), sau aproximativ 40% din sistemul financiar al Uniunii Europene, conform datelor publicate de Comitetul european pentru riscuri sistemice (ESRB).

"Unul din principalele riscuri pe care trebuie să-l analizăm în prezent este în afara sistemului bancar, aşa numitul sistem bancar din umbră, care este mai puţin reglementat. El este reprezentat de marile fonduri de investiţii, care sunt parţial americane. Trebuie să întărim supervizarea în acest domeniu", a declarat Francois Villeroy de Galhau, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei.

Comitetul european pentru riscuri sistemice a precizat că printre vulnerabilităţile cu care se confruntă sistemul financiar paralel se află riscul legat de lichiditate, cel de contagiune către diverse alte sectoare, inclusiv către băncile din umbră, şi nivelul ridicat de îndatorare, prin utilizarea derivatelor pentru finanţarea tranzacţiilor, informează Agerpres.

În ultimii ani, băncile din umbră au înregistrat o creştere rapidă, ceea ce a spoit temerile privind stabilitatea financiară din sectorul bancar.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb