BCE şi-a extins investigaţiile asupra portofoliilor de credite imobiliare comerciale ale băncilor

F.D.
Bănci-Asigurări / 10 octombrie 2023

BCE şi-a extins investigaţiile asupra portofoliilor de credite imobiliare comerciale ale băncilor

Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut evaluatorilor imobiliari să explice metodologiile pe care le utilizează, în condiţiile în care se înmulţesc îngrijorările că băncile din regiune au fost mult prea lente în a deprecia valoarea creditelor imobiliare comerciale din bilanţurile lor, relatează Agerpres.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, schimburile de informaţii din ultimele luni fac parte dintr-un efort mai amplu al BCE de a identifica potenţialele lovituri la adresa băncilor. Chiar dacă băncile şi-au constituit provizioane pentru posibilele pierderi suferite de pe urma portofoliilor de credite imobiliare comerciale, este posibil ca băncile să sufere noi pierderi dacă se va dovedi că evaluările atribuite acestor portofolii sunt învechite, susţin sursele.

Unele bănci s-au îndreptat spre acordarea de împrumuturi pentru active imobiliare comerciale în ultimul deceniu pentru a-şi creşte veniturile, în condiţiile în care dobânzile negative le-au erodat profitabilitatea. Însă, această clasă de active a fost afectată de extinderea muncii de acasă şi cumpărăturile online în timpul pandemiei, iar majorările rapide ale dobânzilor în ultimul an au diminuat şi mai mult cererea pentru activele imobiliare comerciale. Preţurile s-au prăbuşit deja în SUA şi Marea Britanie şi au început să scadă pe pieţele din zona euro, inclusiv în Germania.

"Fragilităţile din sectorul imobiliarelor comerciale sunt o sursă mare de riscuri pentru sectorul financiar", a subliniat Fondul Monetar Internaţional într-un raport publicat marţi.

CBRE Group Inc., Jones Lang LaSalle Inc. şi Cushman & Wakefield Plc se numără printre cei mai mari furnizori de evaluări imobiliare în Europa. În mod frecvent, evaluatorii ţin cont de recentele tranzacţii comparabile atunci când evaluează proprietăţile, însă lipsa tranzacţiilor face mai dificilă stabilirea valorii. Motivul este acela că vânzătorii sunt reticenţi în a accepta preţuri care sunt semnificativ mai mici decât valorile contabile.

BCE a informat în 2022 că inspecţiile sale în rândul băncilor au scos la lumină faptul că valoarea garanţiilor "este un unghi mort pentru multe bănci", în condiţiile în care unele firme nu au reactualizat rapoartele de evaluare. În unele cazuri băncile au acceptat evaluările oferite de clienţi în loc să solicite o evaluare independentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb