Activitatea economică a accelerat la începutul lunii decembrie şi a ajuns la 86% dintr-o lună normală pre-criză, arată analiştii BCR Cercetare într-o notă de cercetare. Conform indicelui BCR cu frecvenţă ridicată, activitatea economică s-a situat la 67% în septembrie, la 75% în octombrie şi la 81% în noiembrie.
Analiştii notează: "Indicele BCR cu frecvenţă zilnică privind evoluţia economică din România arată o continuare a redresării economiei la începutul lunii decembrie, la 86% dintr-o lună normală precriză de la 81% în noiembrie. Minimul activităţii economice a fost atins în luna aprilie la 24% dintr-o lună normală. Datele istorice au fost revizuite (iniţial minimul activităţii, din aprilie, era 32% - n.r.). Căutările «ajutor şomaj» pe Google au scăzut la începutul lunii decembrie, reflectând o posibilă îmbunătăţire temporară a situaţiei de pe piaţa muncii dar şi o eventuală ieşire din sfera persoanelor active a unor foşti angajaţi. Consumul de electricitate a crescut atât în România cât şi în Germania, componenta externă a indicelui BCR arătând susţinerea cererii din zona euro pentru industria locală".
Indicele BCR privind activitatea economică zilnică cuprinde şase indicatori: starea pieţei muncii (utilizând datele pe contractele de muncă suspendate/încheiate completate cu datele căutate despre ajutorul de şomaj de pe Google Trends), indicele activităţii pentru economia germană (pe baza consumului de electricitate), consumul de electricitate din România, nivelul poluării aerului, indicele tranzacţiilor cu carduri BCR (volumul) şi mobilitatea către locurile de muncă (date Google).
Recent, BCR a revizuit în jos creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al României din 2021 la +2,7% şi a revizuit în sus contracţia din acest an, de la -4,7% iniţial la -5,2%. Scenariul creşterii PIB cu 2,7% în 2021 este cel conservator, după cum a precizat recent Ciprian Dascălu, economistul şef al BCR.
"Totuşi, în intervalul 2022-2025, vedem din fondurile europene alocate suplimentar undeva între 1,2 şi 1,4 puncte procentuale PIB-ul mai sus, pe medie undeva la 4% creştere economică în acest interval", mai spunea Dascălu.
Analiştii mai punctează datele comunicate de INS pe inflaţie, creşterea preţurilor de consum temperându-se în finalul anului cu o rată a inflaţiei anuale în scădere la 2,14% în noiembrie de la 2,24% în octombrie.
"Ne aşteptăm ca inflaţia să se situeze în intervalul ţintă al BNR de 2,5% ± 1 punct procentual pe un orizont de opt trimestre. Prognoza noastră pentru sfârşit de an se situează la 2,1% an/an, iar pentru finalul anului 2021 ne aşteptăm la o inflaţie de 3,1% an/an. (...) Indicele Core 2 ajustat (care exclude din coş preţurile reglementate, preturile volatile, combustibilii, tutunul şi alcoolul) a decelerat cu 0,2 puncte procentuale la 3,4% an/an în noiembrie, valoare uşor sub aşteptările noastre. Profilul prognozei noastre privind inflaţia core este relativ mai ridicată faţă de traiectoria prognozată de Banca Centrală. Nu ne aşteptăm ca inflaţia Core să scadă sub punctul central al intervalului ţintă al BNR pe orizontul de politică monetară", mai arată analiştii BCR.