BCR: Activitatea economică a accelerat, pe parcursul lunii iulie

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 iulie 2021

BCR: Activitatea economică a accelerat, pe parcursul lunii iulie

Activitatea economică a accelerat pe parcursul lunii iulie, după o încetinire temporară la începutul acestei luni, arată analiştii BCR Cercetare. Potrivit acestora, activitatea economică din prima jumătate a lunii iulie s-a situat la 88% din media unei luni normale pre-criză Covid faţă de 103% în iunie.

Analiştii notează, într-un raport: "Indicele BCR cu frecvenţă zilnică privind evoluţiile din economie arată o accelerare a activităţii pe parcursul lunii iulie, după o încetinire temporară la începutul acestei luni. Activitatea economică din prima jumătate a lunii iulie s-a situat la 88% din media unei luni normale precriză faţă de 103% în iunie. Datele istorice sunt revizuite. O creştere temporară a căutărilor «ajutor şomaj» pe Google la începutul lui iulie care a stat în mare parte la baza deteriorării indicelui a fost urmată de o îmbunătăţire. Consumul de electricitate din România şi Germania a crescut recent. Mobilitatea către locurile de muncă a scăzut în iulie faţă de iunie după începerea concediilor, dar o creştere a mobilităţii către centrele comerciale sugerează optimismul consumatorilor".

De menţionat că încrederea în economia României s-a deteriorat în iunie, pentru prima dată după şase luni consecutive de creştere, conform indicatorilor ESI calculaţi de Comisia Europeană. Astfel, indicatorul de încredere în economia internă a scăzut în ritm lunar cu 1,5 puncte, la 102,6 puncte, în timp ce indicatorul ce urmăreşte încrederea în economia zonei euro a urcat cu un ritm lunar de 3,4 puncte la 117,9 puncte. Singura creştere a încrederii din economia României în luna iunie a fost în servicii, plus 2,1 puncte la 7,8 puncte în iunie, cel mai ridicat nivel din februarie 2020. Datele ESI privind încrederea în economie aferente lunii iulie vor fi publicate mâine, 29 iulie.

BCR: Activitatea economică a accelerat, pe parcursul lunii iulie

Analiştii BCR mai arată că dinamica creditului acordat de către sistemul bancar sectorului privat şi-a accelerat creşterea în iunie 2021 la +11,8% an/an de la 6,5% an/an în mai.

"Motorul principal de creştere a fost creditul acordat companiilor care a înregistrat o creştere de 16,0% an/an în iunie faţă de +5,9% an/an în mai. De asemenea, segmentul retail a înregistrat o creştere de +7,8% an/an în iunie faţă de 7,1% an/an în mai, motorul principal fiind reprezentat de creditele ipotecare cu o creştere în iunie de +11,3% an/an faţă de mai la 10,5% an/an, în timp ce creditele de consum au înregistrat un avans de 3,1% an/an în iunie de la 2,4% în mai. În ceea ce priveşte structura pe valute, creditele acordate în lei au reprezentat 71,4% din total stoc credite în iunie, în creştere cu 0,7 puncte procentuale faţă de luna anterioară", se mai arată în nota BCR.

BNR nu a reînnoit operaţiunea de atragere de depozite, săptămâna aceasta

Analiştii mai arată că BNR nu a reînnoit, luni, operaţiunea de atragere de depozite după ajungerea la scadenţă a depozitelor constituite săptămâna trecută.

"Contrar aşteptărilor noastre, BNR nu a reînnoit operaţiunea de atragere de depozite cu scadenţa la o săptămână. BNR nu a mai rostogolit operaţiunea de sterilizare a lichidităţii doarece ratele de dobândă pe termen scurt au crescut, ajungând în proximitatea ratei dobânzii de politică monetară. În pofida faptului că au fost injectate 8,1 miliarde lei lichiditate în sistemul bancar din depozitul scadent cu BNR, aceastea au fost absorbite de plăţile trimestriale de taxe şi impozite către bugetul de stat şi dividendele distribuite de către companiile cu acţionar majoritar statul român, în contextul începutului unei perioade noi de constituire a rezervelor minime obligatorii", potrivit specialiştilor BCR.

Totodată, Ministerul Finanţelor a respins, luni, ofertele de la licitaţia pentru obligaţiuni guvernamentale cu scadenţa în februarie 2025 (ultima dată emise în mai 2020) pe fondul unei cereri reduse din partea investitorilor de 408,5 milioane lei (faţă de 400 milioane valoarea emisiunii din prospect) la un randament mediu de 2,796%. Aceasta a fost ultima licitaţie a Finanţelor din luna iulie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb