BCR: "Activitatea economică a încetinit în martie din cauza valului trei al pandemiei"

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 aprilie 2021

"Activitatea economică a încetinit în martie din cauza valului trei al pandemiei"

Cheltuielile bugetare rigide reprezentate de salarii şi asistenţă socială au ajuns la 96,3% din veniturile ciclice ale statului

BCR: "BNR a permis leului să se deprecieze mai puternic în condiţiile în care EUR/RON a părăsit intervalul anual de variaţie de la 4,80-4,90"

Activitatea economică a încetinit în luna martie şi a ajuns la 88% din media unei luni normale pre-Covid-19, ca urmare a celui de-al treilea val al pandemiei, de la un nivel de 92% în februarie, arată analiştii BCR într-o notă de cercetare. Conform indicelui BCR cu frecvenţă ridicată, activitatea economică s-a situat la 83% în decembrie şi 85% în ianuarie.

Analiştii notează: "Indicele BCR cu frecvenţă zilnică privind evoluţiile economice din România arată un impact al celui de-al treilea val al pandemiei în luna martie. Activitatea economică a încetinit la 88% din media unei luni normale pre-criză în primele patru săptămâni din martie, de la 92% în februarie. Datele istorice sunt revizuite. Căutările «ajutor şomaj» pe Google au arătat îngrijorări în creştere ale angajaţilor privind siguranţa locului de muncă până pe 27 martie, urmate de o îmbunătăţire în săptămâna curentă, posibil după evitarea unor restricţii dure în Bucureşti. Mobilitatea spre locurile de muncă este mai mică la final de martie în raport cu începutul lunii. Consumul de electricitate a scăzut atât în România cât şi în Germania".

Încetinirea economiei a fost semnalată şi de indicatorii de încredere (ESI) calculaţi de Comisia Europeană care au arătat o creştere lunară de doar 0,5 puncte, evoluţie foarte slabă comparativ cu avansul ESI pentru zona Euro care a fost de 7,6 puncte. Creşterea lunară a ESI din martie s-a datorat de altfel exclusiv creşterii încrederii managerilor din servicii în condiţiile în care în industrie, comerţul cu amănuntul şi construcţii încrederea a scăzut. Indicatorii Comisiei (ESI) vizează încrederea în economie şi principalele sectoare din ţările membre ale Uniunii Europene şi are un o relaţie relevantă de corelaţie cu nivelul activităţii economice.

Noile restricţii pentru combaterea epidemiei de Covid, aprobate în finalul lunii trecute de Guvern, au început să se aplice în mod oficial din 28 martie. Acestea includ închiderea magazinelor la ora 18:00 şi interzicerea circulaţiei după 20:00 pe toată durata săptămânii în zonele unde incidenţa depăşeşte 7,5 cazuri la mia de locuitori. Aplicarea doar în weekend (vineri, sâmbătă şi duminică) a acestor restricţii se face acolo unde incidenţa cazurilor este de sub 4 la mie. Bucureştiul are o indicenţă de peste 7 cazuri la mia de locuitori.

Minuta celei mai recente şedinţe de politică monetară a BNR arată că, în perspectiva apropiată, redresarea activităţii economice va decelera probabil puternic în semestrul întâi din acest după ritmul mult peste aşteptări din trimestrul al patrulea din 2020. BNR arată că există posibilitatea ca PIB-ul să revină la nivelul pre-pandemie la jumătatea anului curent.

Analiştii BCR mai notează că BNR a modificat în sus intervalul de variaţie tolerat pentru cursul de schimb al leului la 4,90-4,95 (vezi grafic). Cursul a reluat în martie tendinţa ascendentă după ce a fost apărat mai multe luni de banca naţională la pragul de 4,875 lei/euro. Intervalul anterior de variaţie al cursului a fost 4,80-4,90.

"Purtătorul de cuvânt al BNR a declarat pentru Bloomberg că banca centrală nu este îngrijorată de deprecierea recentă a leului deoarece moneda naţională a pierdut mai puţin de 0,5% în acest an, cu impact minor asupra inflaţiei. Estimarea noastră de curs de schimb pentru finalul acestui an este 4,95", arată specialiştii băncii.

Aceştia mai adaugă că cheltuielile bugetare rigide reprezentate salarii şi cheltuielile cu asistenţa socială au ajuns la 96,3% din încasările fiscale şi contribuţiile de asigurări ale statului.

"Primele două luni din 2021 au înregistrat un deficit bugetar de 1,14% din PIB. Veniturile bugetului consolidat de stat au crescut cu +4,1% în ianuariefebruarie 2021 faţă de intervalul similar de anul trecut iar cheltuielile au fost mult mai rapide, la +11%. Cheltuielile bugetare rigide reprezentate de salarii + asistenţă socială au ajuns la 96,3% din veniturile ciclice reprezentate de încasări fiscale + contribuţii de asigurări. La finalul anului 2020 acestea reprezentau 94,3%. Trecerea la o politică fiscală neutră se va face, probabil, gradual pentru a nu se pune presiune suplimentară asupra creşterii economice", arată analiştii.

Indicele BCR privind activitatea economică zilnică cuprinde şase indicatori: starea pieţei muncii (utilizând datele pe contractele de muncă suspendate/încheiate completate cu datele căutate despre ajutorul de şomaj de pe Google Trends), indicele activităţii pentru economia germană (pe baza consumului de electricitate), consumul de electricitate din România, nivelul poluării aerului, indicele tranzacţiilor cu carduri BCR (volumul) şi mobilitatea către locurile de muncă (date Google).

BCR a revizuit pozitiv în februarie estimarea de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) al României din acest an la +4,2% după publicarea "surprizei" de creştere trimestrială de 4,8% din ultimele trei luni ale lui 2020, creştere care este aşteptată să aibă un efect de antrenare în 2021.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb