BCR CERCETARE: Sistemul bancar a înregistrat un surplus de lichiditate de 8,3 miliarde lei, în ianuarie

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 februarie 2021


Sistemul bancar a înregistrat un surplus de lichiditate de 8,3 miliarde de lei în ianuarie, arată analiştii BCR Cercetare într-un raport de analiză. Aceasta este prima lună de la debutul crizei sanitare şi economice Covid-19 în care poziţia de lichiditate a sectorului bancar în raport cu BNR trece pe surplus. Deficitul de lichiditate al sistemului bancar faţă de BNR a rămas constant în ultimele două luni din 2020, la circa -0,6 miliarde de lei.

"Sistemul bancar a înregistrat un surplus consistent de lichiditate în raport cu BNR în ianuarie, de 8,3 miliarde lei. Decembrie se încheiase cu un deficit de -0,6 miliarde lei. Cheltuielile bugetare mari de la finalul lui 2020 explică acest excedent de lichiditate. BNR nu a mai cumpărat obligaţiuni de stat în lei de pe piaţa secundară din luna august", arată specialiştii BCR.

Luna ianuarie a reprezentat de asemenea prima lună din ultimele 11 luni în care Banca Naţională nu a injectat lichiditate prin operaţiunile bilaterale repo după ce în decembrie împrumuturile bilaterale de la BNR scăzuseră la 2,19 miliarde de lei în medie zilnică de la 2,6 miliarde de lei în noiembrie. Revenirea pe surplus a poziţiei de lichiditate a permis reducerea dobânzilor din piaţă (ROBOR) şi scăderea randamentelor de împrumut ale statului, reduceri asistate de banca centrală prin scăderea dobânzilor în şedinţa din 15 ianuarie.

Drept exemplu notăm faptul că luni, statul s-a împrumutat de pe piaţa internă cu 951,4 milioane de lei pe scadenţa septembrie 2023, peste volumul programat de 600 milioane de lei, la un cost mediu anual de 1,99%, randament în scădere puternică raportat la nivelul de 3,37% înregistrat la licitaţia anterioară pe aceeaşi scadenţă organizată în februarie 2020. Ieri, rata de dobândă pe scadenţa 10 ani a României a coborât la 2,64%, cel mai redus nivel din februarie 2015, când a fost atins minimul de 2,58%/an.

De asemenea trebuie menţionat că prin facilitatea permanentă de credit Lombard, pe o zi, pusă la dispoziţie de BNR băncilor care nu găsesc bani în piaţa interbancară şi au deficit la sfârşitul zilei, suma împrumutată în ianuarie a fost de 79,4 milioane de lei, în creştere uşoară de la 32,1 milioane de lei în decembrie. Totodată, sumele depuse la BNR de băncile cu exces de fonduri au urcat puternic în prima lună din 2021 după maximul anual din noiembrie, la 8,41 miliarde de lei de la 1,66 miliarde de lei în decembrie 2020 şi de la 2,11 miliarde de lei în noiembrie.

Poziţia de lichiditate a sistemului bancar este de aşteptat să continue să se îmbunătăţească în februarie în condiţiile în care scadenţele Ministerului de Finanţe de titluri de stat - sumele ce trebuie plătite de stat în contul obligaţiunilor emise în trecut care ajung la maturitate - se ridică la 440 milioane lei, la care se adaugă obligaţiuni în euro emise pe plan local de 2,12 miliarde euro.

Trecerea pe surplus de lichiditate s-a văzut încă din prima săptămână din ianuarie, când cotaţia ROBOR pe 3 luni a coborât cu 12% într-o singură săptămână la 1,79%. La cotarea de ieri, ROBOR la 3 luni a înregistrat o valoare de 1,54%.

Evoluţia lichidităţii este încurajatoare şi arată ameliorarea condiţiilor de pe pieţele financiare. Asta şi în contextul în care, potrivit indicelui BCR cu frecvenţă zilnică privind evoluţia economică, redresarea economică a continuat în ianuarie (vezi grafic).

"Indicele BCR cu frecvenţă zilnică privind evoluţia economică din România arată reluarea graduală a activităţii în luna ianuarie, după o încetinire temporară în decembrie explicată de perioada sărbătorilor. Astfel, activitatea economică a atins în ianuarie 86% din media unei luni normale precriză, de la 83% în decembrie şi 85% în noiembrie. Datele istorice sunt revizuite. Poluarea cu NO2 a fost uşor mai mare în ianuarie faţă de decembrie. Mobilitatea către locurile de muncă s-a stabilizat la un nivel redus. Media consumului de electricitate din ianuarie a fost apropiată de cea din decembrie atât în România cât şi în Germania dar au fost variaţii ample în perioada sărbătorilor", mai notează BCR Cercetare.

Calendarul economic al acestei săptămâni include rata inflaţiei pentru luna ianuarie şi producţia industrială pentru decembrie. Ambele date vor fi publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Pentru rata inflaţiei analiştii BCR estimează o creştere la 2,5% de la 2,1% în final de 2020.

"Estimăm o rată anuală a inflaţiei de 2,5% în ianuarie, în creştere de la 2,1% în decembrie după scumpiri ale tutunului, energiei şi carburanţilor auto. Credem că inflaţia se va menţine în ţinta BNR pe tot orizontul de prognoză de opt trimestre. Estimarea pentru producţia industrială din decembrie este +0,2% în termeni anuali, apropiată de nivelul de +0,4% din noiembrie. În ultimul sondaj ESI (European Sentiment Index - n.r.) managerii din industria prelucrătoare au raportat o producţie mai slabă în ultimele luni", mai arată analiştii BCR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb