BCR lansează două certificate de investiţii în argint
ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 mai 2011
Banca Comercială Română (BCR) lansează, mâine, două certificate de investiţii legate de evoluţia argintului, pe fondul interesului arătat de clienţi, în condiţiile în care preţul metalului preţios a urcat semnificativ în ultimul an.
"Am decis listarea (n.r. la Bursa de Valori Bucureşti) a două certificate, Turbo Long şi Turbo Short", ne-a declarat Răzvan Furtună, şeful Departamentului Vânzări Produse de Trezorerie Către Clienţi Retail, din cadrul BCR. Domnia sa a adăugat: "Aceste instrumente financiare se adresează în primul rând investitorilor speculatori care doresc să profite de volatilitatea ridicată a activului suport (argintul), amplificată în cazul certificatelor turbo şi de existenţa unui efect de levier".
Potrivit afirmaţiilor lui Răzvan Furtună, nu există o sumă minimă pentru investiţiile în aceste certificate.
Pentru moment, BCR nu intenţionează să lanseze alte produse pe argint, deşi, în funcţie de condiţiile de piaţă, "putem construi oricând soluţii de investiţii pe termen mediu în coşuri de mărfuri din care să facă parte şi argintul", a mai spus domnul Furtună.
Investitorii din ţara noastră sunt interesaţi de piaţa argintului, declară Răzvan Furtună, menţionând că produsele BCR le oferă celor interesaţi şansa să testeze un nou activ financiar cu costuri foarte mici.
Răzvan Furtună ne-a mai declarat: "Argintul este o marfă utilizată pe scară largă în industrie şi cu potenţial foarte mare în tehnologiile noi. Spre deosebire de alte mărfuri, potenţialul de câştig este mult mai mare. În aceeaşi măsură, riscurile sunt mult mai mari".
Anul acesta, preţul argintului a crescut de la 30,68 USD la 48 USD la sfârşitul lunii aprilie, pentru ca în luna mai să asistăm la o corecţie puternică a cotaţiei până la 35 USD, spune domnul Furtună, subliniind că evoluţia are la bază cererea din sectorul industrial: "Argintul este un metal preţios cu o largă utilizare industrială. Spre deosebire de aur, metal cu o utilizare industrială de numai 10% din producţia anuală, în cazul argintului jumătate din producţie este destinată aplicaţiilor industriale şi tehnologiilor noi".
Conform afirmaţiilor domnului Furtună, volatilitatea ridicată este determinată tocmai de componenta industrială puternică, iar ştirile pozitive sau negative provenite din această zonă sunt cele care afectează atât de mult preţul meta-lului preţios.
Complexitatea acestui metal face ca evoluţia preţului să fie pe cât de interesantă, pe atât de dificil de previzionat, a conchis Răzvan Furtună.
Utilizarea argintului poate fi grupată astfel:
- Investiţii - monede şi lingouri (25% din producţie);
- Bijuterii şi obiecte de artă (25% din producţie);
- Utilizare industrială în producţia de rulmenţi, baterii, electronice;
- Tehnologii noi: aplicaţii medicale, energie solară, tehnologii de purificare a apei.