Banca Comercială Română (BCR) va acorda credite prin Programul Prima Casă în valoare de circa 1 miliard de lei, din noul plafon acordat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pentru 15 bănci finanţatoare, 511 milioane de lei revenind BCR. Banca a anunţat că această sumă reprezintă 26,5% din totalul pus la dispoziţie de Ministerul Finanţelor Publice pentru acest program guvernamental. Sumele contractate de la bancă pot fi utilizate pentru achiziţia sau construcţia de locuinţe prin Prima Casă.
Oferta BCR pentru acest program presupune o dobândă de 2% + ROBOR la 3 luni, un avans minim de 5% şi comision zero pentru analiza dosarului, conform comunicatului băncii.
Acesta arată: "Dacă persoana care a primit aprobarea financiară nu a găsit încă locuinţa pe care doreşte să o achiziţioneze, odată ce creditul a fost aprobat, aceasta are 90 de zile la dispoziţie de la semnarea ofertei de credit pentru a găsi o casă. Suma maximă care poate fi obţinută poate ajunge la 66.500 de euro, iar termenul maxim de acordare este de 30 de ani. Acordarea creditului Prima Casă BCR se face în limita plafonului disponibil alocat de Ministerul de Finanţe".
Până în prezent, peste 58.000 de case au fost finanţate de BCR, prin acest program, "unul din patru români care au achiziţionat o locuinţă cu ajutorul programului Prima Casă apelând la serviciile acestei bănci", conform comunicatului citat.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunţat, recent, lansarea Programului Prima Casă 2018, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanţelor Publice, a acordului de distribuire pentru plafonul de două miliarde de lei.
Potrivit unui comunicat al FNGCIMM, în acest an, alocarea plafonului total între finanţatorii participanţi la program a fost realizată cu aplicarea criteriilor şi procedurii de evaluare a activităţii desfăşurate de finanţatori în anul 2017, în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de fiecare finanţator în totalul garanţiilor existente în cadrul programului, în anul precedent.
Programul va fi derulat prin intermediul a 15 bănci finanţatoare: Bancpost, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank România, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank România, Marfin Bank, OTP Bank România, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Banca Transilvania, Unicredit Bank.
Despre acest program guvernamental, specialiştii din domeniul bancar au afirmat în mai multe ocazii că ar trebui să se apropie de final, mai ales în condiţiile în care băncile au lansat diverse programe de creditare în condiţii similare cu cele din Programul Prima Casă. Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şi economistul şef al Raiffeisen Bank, a spus, recent, că Prima Casă "nu prea îşi mai are rostul, întrucât am depăşit perioada de criză". Domnia sa a completat: "Dacă ne uităm la statele europene, toate au încercat să găsească soluţii de creditare în perioada de criză, apelând la garanţii de stat. La fel am procedat şi noi, însă eu cred că am depăşit de mult timp perioada de criză şi că programul guvernamental Prima Casă nu prea îşi mai are rostul. Trebuie să lăsăm instrumentele din piaţă - creditele ipotecare, imobiliare etc. - să-şi exercite rolul".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2018, 00:22)
Sa fie intr-un ceas bun pentru tinerii proprietari!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2018, 11:57)
Iar profitul va ajunge la Viena.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2018, 11:59)
Cum sa nu-si mai aiba rostul programul Prima Casa? austriecii trebuie sa faca profit.
Prima casa, Prima (ERSTE) banca.