Belgia: Nivelul de alertă antiteroristă în Bruxelles, coborât la nivelul 3

Alexandru Costea
Internaţional / 26 noiembrie 2015

Organismul de Coordonare pentru Analiza Ameninţării (OCAM) din Belgia a decis azi reducerea cu o treaptă, la nivelul 3, a alertei antiteroriste în Bruxelles, a anunţat Centrul de criză din cadrul guvernului belgian, transmit AFP, Reuters şi DPA.

"Putem confirma că OCAM a reevaluat analiza nivelului de ameninţare şi l-a coborât de la 4 la 3", a declarat Benoît Ramacker, purtător de cuvânt al Centrului de criză din cadrul executivului federal belgian.

Nivelul 3 corespunde unui risc "posibil şi probabil" de atac terorist şi este deja în vigoare în restul Belgiei. Nivelul maxim, 4, corespundea unei ameninţări "iminente şi foarte grave"

Consiliul Naţional de Securitate al Belgiei s-a reunit de la ora locală 17:30 pentru a decide măsurile de securitate specifice necesare în continuare la nivel naţional. Este vizată mai ales securitatea pe transporturile în comun, în centrele comerciale şi alte spaţii publice cu afluenţă mare de oameni.

"Caracterul urgent al ameninţării s-a redus treptat. OCAM a luat decizia de coborâre a nivelului de alertă antiteroristă în mod absolut independent, pe baza elementelor provenite de la serviciile abilitate. Este o decizie bună şi un semnal important că ne puteam îndrepta gradual spre normalizarea situaţiei, chiar dacă nivelul 3 caracterizează o situaţie anormală", a subliniat ministrul belgian al economiei Kris Peeters, la sosirea la reuniunea Consiliului Naţional de Securitate.

"Este o veste bună pentru viaţa socială şi deplasarea din Bruxelles, dar nu este decât începutul", a estimat la rândul său ministrul-preşedinte al Regiunii Bruxelles-Capitale, Rudi Vervoort.

Marea moschee din Bruxelles, evacuată în urma primirii mai multor plicuri cu un praf alb

Marea moschee din Bruxelles, situată în parcul Cinquantenaire din apropierea sediului Comisiei Europene, a fost evacuată astăzi după ce s-au primit mai multe plicuri conţinând o pulbere albă a cărei natură încă nu a putut fi determinată, relatează agenţia de presă Belga şi cotidianul La Derniere Heure, citate de Agerpres.

Anunţul a fost făcut de Pierre Meys, purtător de cuvânt al Serviciului de pompieri din Bruxelles.

Laboratorul mobil al Protecţiei Civile belgiene s-a deplasat la locul incidentului pentru a prelua plicurile suspecte în vederea analizării. Experţii vor să afle în primul rând dacă este vorba de antrax.

La o săptămână de la atacurile de la Paris comise pe 13 noiembrie de militanţi ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi soldate cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi, capitala belgiană a fost plasată sub nivelul 4 de alertă antiteroristă.

Decizia de ridicare la maxim a nivelului de alertă a intervenit la câteva ore după ce un suspect arestat în Belgia fusese pus sub acuzare pentru terorism de justiţia belgiană în legătură cu atentatele teroriste din capitala franceză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb