BERD a vândut, ieri, un pachet de 0,4% din Petrom (230 de milioane de acţiuni), pentru aproximativ 19 milioane de euro, în mai multe trenzacţii intermediate de Raiffeisen Capital & Investment şi Wood & Co.
Pachetul reprezintă 20% din întrea-ga deţinere a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare la Petrom, care era anterior de 2,03%.
Tranzacţiile s-au realizat la preţul de 0,37 lei/acţiune, cu 6,32% sub închiderea de marţi.
BERD a devenit acţionar la Petrom în 2004, pentru a sus-ţine privatizarea companiei de stat.
Kevin Bortz, Director Resurse Naturale la BERD, a declarat: "Exitul parţial din Petrom are loc întrucât atractivitatea României pentru investitorii instituţionali a crescut".
Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, consideră că tranzacţia BERD va contribui şi la dezvoltarea pieţei de capital româneşti, prin creşterea lichidităţii la Bursa de Valori Bucureşti".
O parte din acţiunile OMV Petrom vândute ieri au fost cumpărate de unele fonduri administrate de Franklin Templeton, potrivit unor surse din piaţa de capital.
Franklin Templeton a acumulat, anul acesta, pachete semnificative la Petrom.
Unele surse din piaţa de capital, citate de Mediafax, susţin că prin achiziţiile de miercuri, Franklin Templeton a vizat şi diminuarea presiunii la vânzarea acţiunilor OMV Petrom, astfel încât preţul pe bursă să poată urca şi să ducă la creşterea activului net al Fondului Proprietatea la peste 1 leu/acţiune şi, astfel, FP să poată dis-tribui dividende anul viitor.
Legislaţia nu permite acordarea de dividende în cazul în care valoarea activului net pe acţiune este sub valoarea nominală, de 1 leu, cum este în prezent la Fondul Proprietatea, după ce activul net a scăzut în luna iunie sub valoarea nominală, ca urmare a intrării Hidroelectrica în insolvenţă. La finalul lunii octombrie activul net al Fondului Proprietatea era de 0,96 lei/acţiune.
Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea (20,11%) şi SIF Oltenia (1,09%).
Anul trecut, profitul net al grupului a fost de 3,76 miliarde lei (885 milioane euro), iar în primele nouă luni din acest an câştigul a fost de 2,89 miliarde lei (652 milioane euro), cu 1% mai mic decât în aceeaşi perioadă a lui 2011.
1. Nu au murit toti brokerii !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 29.11.2012, 11:59)
Uite ca nu au murit toti brokerii din Romania !
Bravo lor ! Pret corect ! Pacat ca de aici mananca si CNVM si BVB !
1.1. aiurea pret corect, supraevaluat :-) (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 29.11.2012, 15:34)
caci cine ar cumpara la asemenea pret o firma aflata intr-o tara cu probleme, care nu este perfecta si care numai o schimbare va face ca lucrurile sa se indrepte. Parca asa suna reclama OMV PETROM. Eu cateodata stau si ma intreb daca cei care fac reclama au bonus de la cei care cumpara :-)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.11.2012, 18:15)
si inca manica bine daca se abroba proiectul cu hidro la cnvm. vom avea inca mult timp 300 angajati la cnvm daca se aproba aberatia