Scăderea dramatică a economiei pune presiune pe finanţele publice, avertizează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în ultimul raport anual de tranziţie, publicat ieri. Potrivit reprezentanţilor BERD, Guvernul va trebui să restrângă cheltuielile bugetare pentru a asigura stabilitatea macroeconomică şi să îşi respecte angajamentele faţă de instituţiile financiare internaţionale.
În acelaşi timp, sectorul bancar a reacţionat bine la criză, per total fiind capitalizat suficient şi având o lichiditate adecvată, conform raportului BERD.
"Susţinerea din partea băncilor-mamă a fost crucială", sunt de părere reprezentanţii BERD.
Totuşi, ponderea ridicată a finanţării băncilor străine face ţara vulnerabilă la ieşirile de capital, "ceea ce ar putea avea efecte secundare asupra sectorului bancar, companiilor şi gospodăriilor", potrivit instituţiei.
• Perspective de creştere
"România are perspective favorabile de creştere, pe termen mediu, cu o structură diversificată a exporturilor, poziţie strategică şi potenţial de recuperare faţă de celalalte state din Uniunea Europeană", rezultă din raportul BERD.
Analiştii băncii estimează că deficitul de cont curent al României se va ajusta la circa 6% din PIB, în 2009, de la nivelul de 12,3% din PIB din 2008, iar investiţiile străine directe vor scădea cu 64% în 2009, la 4,9 miliarde dolari.
"Încetinirea creşterii economice va avea un impact negativ asupra exporturilor Româ-niei, iar criza globală de lichidităţi va exacerba presiunile de finanţare externă şi ar putea încetini, de asemenea, investiţiile interne. Sectoarele puternic îndatorate, precum cel imobiliar sau cel al construcţiilor, vor fi afectate cel mai puternic, multe IMM-uri întâmpinând dificultăţi", mai susţin analiştii BERD.
Banca prognozează, pentru 2009, o scădere a economiei cu 8%, în timp ce, în 2010, economia ar trebui să înregistreze o creştere de 1%.
În acelaşi timp, deficitul bugetar s-ar putea ridica la 7,3% din PIB în 2009, iar inflaţia s-ar putea situa la 4,5%, conform aceleiaşi prognoze.
Pentru mediul de afaceri, principalele dificultăţi sunt nivelul scăzut al forţei de muncă calificate şi sistemul de impozitare.