BERD şi IFC se cam pricep la afaceri

Magda Stoica
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 octombrie 2005

Instituţiile financiare internaţionale sînt gata să cîştige de cinci ori investiţia făcută în BCR cu un an şi jumătate în urmă

BERD şi IFC sînt pe cale să obţină pentru acţiunile deţinute la BCR un preţ de peste cinci ori mai mare decît cel la care le-au achiziţionat cu un an şi jumătate în urmă. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) ar putea obţine de la investitorul strategic care va prelua BCR aproximativ 1,2 miliarde de euro.

În plus, din luna mai a anului trecut şi pînă la vînzarea acţiunilor, cele două instituţii financiare internaţionale încasează şi o dobîndă de cel puţin 6,6 milioane dolari pe an - reprezentînd dobînda plătită de BCR pentru împrumutul de 222 milioane de euro de la BERD şi IFC, la care se adaugă dividendele încasate de cele două instituţii de peste 50 milioane de euro. În luna mai a anului trecut, din lista oficială cu situaţia creditelor contractate de agenţii economici şi alte persoane juridice şi garantat de stat reiese că atunci au fost semnate două "acorduri de garanţie şi despăgubire a statului, România acţionînd prin Ministerul Finanţelor şi respectiv BERD şi IFC". Aşa cum rezultă din documentul respectiv pare că BERD şi IFC ar fi împrumutat de fapt BCR cu 222 milioane de dolari (la o dobîndă egală cu LIBOR + 1%), suma cu care Guvernul a anunţat că a vîndut pachetul de 25% din capitalul social celor două instituţii.

BERD şi IFC au încheiat anul trecut un contract (cu opţiune - "option") cu AVAS prin care statul are dreptul ca în momentul privatizării să răscumpere participaţiile pe care cele două instituţii financiare le-au achiziţionat, dacă acestea hotărăsc să nu le vîndă direct investitorului strategic.

Analiştii Goldman Sachs au apreciat într-o evaluare dată publicităţii de agenţia "Dow Jones" (la 27 septembrie) că, într-un scenariu realist, BCR ar putea fi vîndută la un preţ de 4,9 miliarde de euro. La un asemenea preţ, pentru 25% din acţiuni, BERD şi IFC ar obţine 2,31 euro/acţiune (peste un miliard de euro), dacă cele două înţeleg să vîndă acţiunile deţinute la BCR direct investitorului strategic selectat de Comisia de privatizare;

La acelaşi preţ pe acţiune cu cel pe care investitorul strategic îl plăteşte Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului pentru acţiunile deţinute. Astfel opţiunea de răscumpărare ar rămîne fără obiect. În caz contrar, AVAS este mandatată să asigure vînzarea acţiunilor BERD şi IFC către investitorul strategic în scopul dobîndirii de către acesta a pachetului majoritar. Chiar şi aşa, preţul pentru o acţiune din pachetul majoritar de acţiuni constituit nu va putea fi mai mic decît preţul plătit pe o acţiune pentru răscumpărarea acţiunilor de la BERD şi IFC, se arată în ordonanţa de urgenţă a guvernului din data de 29 septembrie 2005.

Oricum ar fi, BERD şi IFC pare că se vor alege cu un cîştig de peste un miliard de euro, adică de cinci ori mai mult decît valoarea iniţială a investiţiei.

Procesul de privatizare a Băncii Comerciale Române urmează în mare măsură acelaşi scenariu cu cel al privatizării "Stopanska Banka" din Macedonia, de acum şapte ani. La fel ca şi BCR, "Stopanska Banka" era cea mai mare bancă din sistemul bancar macedonean deţinînd peste jumătate din piaţă la momentul respectiv. BCR avea la jumătatea anului o cotă de piaţă de aproximativ 26%. Prima tentativă de privatizare a celei mai mari bănci din Macedonia "Stopanska Banka" presupunea ca "Erste Bank" să achiziţioneze 25% din portofoliul de acţiuni al băncii, iar BERD şi IFC cîte 15% fiecare. La fel ca şi la "Stopanska Banka" BERD şi IFC sînt acţionare şi la BCR încă de anul trecut, avînd împreună 25% din acţiuni.

Ulterior "Erste Bank" s-a retras din proces, iar "National Bank of Greece" a achiziţionat 65% din "Stopanska Banka" pentru 55 milioane de dolari. În acelaşi timp BERD şi IFC au cumpărat un pachet de 21% din bancă.

Societăţile de Investiţii Financiare care deţin fiecare cîte 6% din BCR par să fie interesate să îşi vîndă participaţiile. Investitorul strategic ar putea ajunge să controleze banca cu peste 90% din acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb