Următorul raliu major al Bitcoin este pe cale să înceapă, susţinut de investiţiile instituţionalilor, politicile guvernamentale şi impactul tot mai mare al ETF-urilor cu activ suport Bitcoin spot din Statele Unite, cred analiştii Bernstein, potrivit Bitcoin.com.
Piaţa actuală de creştere a criptomonedei ce a început la finele anului 2023 este pusă de specialiştii firmei de cercetare, într-o primă fază, pe aşteptările privind aprobarea ETF-urilor, ceea ce aproape a dublat preţul Bitcoin. Ulterior, intrările masive de fonduri au dus criptomoneda la un nou record, creşterea luând apoi o scurtă pauză pentru ca să se reia după după victoria electorală a lui Donald Trump din noiembrie anul trecut. Analiştii, conduşi de Gautam Chhugani, anticipează noi creşteri, afirmând într-o notă către clienţi: "Următoarea etapă a pieţei bull a Bitcoin se formează prin confluenţa mai multor catalizatori pozitivi".
Sprijinul preşedintelui Donald Trump pentru criptomonedă a avut impact asupra pieţei activelor digitale, angajamentul său de a face din Statele Unite un hub cripto contribuind la atingerea unui nivel record al Bitcoin. În plus, până în prezent intrările (n.r. din acest an) în ETF-urile pe Bitcoin s-au apropiat de cinci miliarde de dolari, iar Bernstein estimează intrări de 60 miliarde dolari în 2025. De asemenea, eliminarea de către Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare a unei reglementări (Staff Accounting Bulletin 121) permite acum băncilor să ofere servicii de custodie cripto, susţinând şi mai mult creşterea Bitcoin.
În opinia analiştilor Bernstein, adopţia instituţională şi guvernamentală poziţionează Bitcoin drept un concurent pentru aur, valoarea de piaţă a criptomonedei fiind de aproape două trilioane de dolari, faţă 18 trilioane de dolari la cât este evaluată în prezent piaţa aurului. Aceştia se aşteaptă ca iniţiativele guvernamentale, având în prim plan grupul de lucru cripto al administraţiei Trump, să modeleze viitorul cripto. Grupul, condus de ţarul cripto al Casei Albe, David Sacks, evaluează fezabilitatea construirii unei rezerve naţionale de Bitcoin, posibil finanţată de Rezerva Federală sau de Trezoreria SUA, unde pot intra şi cele 20 miliarde de dolari în Bitcoin confiscate de guvernul american, ceea ce poate declanşa o cursă globală între naţiuni pentru achiziţia de criptomonedă.
O altă evoluţie majoră este crearea de către administraţia Trump a unui fond suveran, care este posibil să investească în marile firme cripto din SUA, potrivit analiştilor Bernstein, care au punctat: "Credem că grupul de lucru cripto (condus de David Sacks) se concentrează pe crearea rezervei naţionale de Bitcoin, la indicaţia preşedintelui. Administraţia Trump a anunţat şi un fond suveran, despre care credem că ar avea în vedere companiile cripto-cheie/liderii pieţei din Statele Unite, drept active strategice pe care să le deţină".
Sacks a declarat recent că este posibil ca fondul suveran să investească în Bitcoin, sporind speculaţiile conform cărora marile fonduri suverane iau în considerare intrarea în spaţiul activelor digitale. De altfel, Mubadala Investment Company din Abu Dhabi a făcut deja alocări către ETF-urile pe Bitcoin, mişcare în ton cu sporirea adoptării instituţionale a cripto, scrie Bitcoin.com.
Opinia Cititorului