BET - FI - maxim după maxim

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie 2005

Indicele BET-FI a înregistrat o creştere de 1,96% şi a atins în şedinţa de ieri un nou maxim istoric la valoarea de 35.193,13 puncte, aprecierea din 2005 ajungînd la aproximativ 103,55%. Aceasta după ce în sesiunea bursieră de vineri indicele care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF a atins un nou maxim istoric.

Cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare au rămas în topul preferinţelor investitorilor, aces-tea acaparînd circa 67,35% din volumul valoric al bursei de ieri.

Investitorii care în ultimul an au realizat investiţii în acţiuni SIF şi-au dublat investiţia.

Iulian Panait, preşedintele "KTD Invest", ne-a declarat: "Interesul pentru SIF-uri este în creştere pe fondul intrării pe acestea a investitorilor străini care şi-au făcut apariţia pe piaţa autohtonă pe fondul îmbunătăţirii ratingului de ţară, al anticipării raportului de ţară favorabil, cît şi al cursului de schimb care îi avantajează". Domnia sa afirmă că volumul total al cumpărărilor a depăşit de patru ori pe cel al vînzărilor afişat în piaţă în cursul şedinţei de ieri, iar comportamentul din piaţă este similar cu cel al inves-titorilor instituţionali. Domnul Panait susţine că au fost realizate achiziţii importante de acţiuni SIF. "Nu poate fi vorba de inves-titorii autohtoni întrucît cei care au acţionat în piaţă au o forţă financiară puternică, fiind deci investitori străini. Pe piaţa noas-tră de capital, investitorii instituţionali autohtoni sînt fondurile de investiţii, cele private - concentrate către inves-tiţii directe şi societăţile de asigurări, însă acestea cu o proporţie la Bursă de doar 10% din activ". Ca atare, domnia sa consideră că investitorii instituţionali străini şi-au făcut simţită prezenţa ieri la Bursă.

Domnul Panait consideră că raţional ar fi să ne aşteptăm la corecţii.

Domnul Dan Valcu, specialist în analiza tehnică "Educofin", consideră: "În cazul BET - FI, maximul atins în luna februarie nu a putut fi depăşit semnificativ în a doua încercare, în august, ci foarte recent, în cursul zilei de ieri pe volum ridicat. Din punct de vedere tehnic, SIF-urile şi BET - FI erau deja în cadrul unei formaţiuni grafice pozitive numită < triunghi ascendent >". Domnia sa consideră că "atunci cînd totul este prea frumos ne gîndim la planificarea ieşirii".

Cel mai lichid rămîne în continuare SIF 5 Oltenia, societatea avînd un nou maxim istoric în această săptămînă la 1,90 RON şi o pondere în totalul schimburilor de peste 24,5%, fiind primul emitent în topul lichidităţii. SIF 5 Oltenia este avantajată faţă de celelalte SIF-uri de o subevaluare mai însemnată şi de un portofoliu de acţiuni mult mai valoros.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb