În ciuda crizei economice globale cauzate de pandemia COVID-19, Banca Internaţională de Investiţii (BII) demonstrează încă o dată un nivel înalt de stabilitate financiară şi de succes în atingerea ţintelor strategice mulţumită eficienţei ridicate a sistemului de guvernanţă corporativă, adoptând la timp măsuri anti-criză, crescând încrederea comunităţii internaţionale financiare şi de afaceri, precum şi sprijinul acordat de ţările membre, scrie un comunicat al BII.
Situaţiile BII reflectă o dinamică pozitivă a tuturor indicatorilor-cheie de performanţă, inclusiv creşterea profitului, a activelor, a capitalului, a portofoliului de credite, a volumului şi nivelului de diversificare a finanţării.
Rezultate financiare.
La finalul anului 2020, Banca a înregistrat o valoare record a profitului net în istoria recentă -7,299 milioane EUR, care este cu peste 28% mai mare decât acelaşi indicator pentru anul anterior.
Active.
La finalul celor 12 luni ale anului 2020, volumul total al activelor Băncii a atins 1,621 miliarde EUR, crescând cu 19% în cursul anului de raportare. Această dinamică este asociată în principal cu creşterea creditelor şi a suportului investiţional oferit de Bancă ţărilor membre, în vederea depăşirii consecinţelor negative ale pandemiei, printre altele; precum şi cu o creştere a volumului de active de trezorerie cu un nivel înalt de lichiditate acumulate pentru a consolida rezerva de lichidităţi într-o perioadă cu turbulenţe mari în economia globală.
Capital vărsat.
2020 a marcat începutul unui nou Program de Capitalizare a BII. La finalul perioadei de raportare, capitalul vărsat al Băncii a atins 378,7 milioane EUR, înregistrând o creştere de peste 11% comparativ cu finalul anului 2019. Sprijinul activ al ţărilor membre ale BII reprezintă baza pentru consolidarea în continuare a stabilităţii financiare a Băncii şi deschide noi oportunităţi pentru o creştere continuă a activităţilor de investiţii.
Operaţiuni de creditare.
În perioada de raportare, BII a crescut semnificativ volumul creditelor acordate, continuând să demonstreze un nivel ridicat de diversificare geografică şi la nivel de sectoare. Portofoliul net de credite a crescut cu peste 16%, atingând 1.028 milioane EUR. Cota de proiecte BII implementate în interesul acţionarilor săi europeni a depăşit 60%.
BII acordă o atenţie specială proiectelor cu o componentă de integrare, acoperind interesele a două sau mai multe ţări membre. În perioada de raportare, aceste iniţiative au reprezentat peste 29% din portofoliul de credite.
Integrarea completă şi cu succes în comunitatea financiară europeană, creşterea recunoaşterii mărcii la nivel global, dezvoltarea activă a reţelei de parteneri au contribuit la o creştere a numărului de tranzacţii efectuate în cooperare cu alte instituţii financiare internaţionale. În 2020, cota acestor proiecte a atins 33% din volumul portofoliului de credite.
Active de trezorerie.
Trezoreria BII continuă să implementeze în mod consecvent strategia menţinerii unui nivel înalt al calităţii şi diversificării activelor. La finalul anului 2020, cota de active clasificate "AAA-A" în cadrul portofoliului de trezorerie al Băncii a depăşit obiectivul planului de afaceri şi a atins 68%.
De asemenea, BII creşte în mod constant nivelul activelor sale MSG (Mediu, Social şi Guvernanţă), acţionând în calitate de investitor în emisiunile de obligaţiuni "verzi" şi "sociale". Cota investiţiilor MSG a păstrat, de asemenea, o tendinţă ascendentă şi a atins 61% din portofoliu.
Pasive.
Volumul total de finanţări pe termen lung al Băncii la data de 31 decembrie 2020 s-a ridicat la 953,5 milioane EUR, cu emisiuni de obligaţiuni proprii în valoare de 876,5 milioane EUR şi 77 milioane EUR din alte surse. Ratingurile înalte ale creditelor pe termen lung, poziţionarea eficientă a BII în cadrul comunităţii financiare internaţionale şi încrederea din ce în ce mai mare a investitorilor au permis Băncii să atragă cu succes volumele necesare de finanţare la rate scăzute, chiar în condiţiile unei volatilităţi ridicate a pieţelor financiare globale.
La rândul său, acest fapt a făcut posibilă creşterea volumului de credite şi a suportului de investiţii pentru ţările membre ale BII, satisfăcând cererea din ce în ce mai mare cauzată de dificultăţile economice actuale.
În 2020, chiar în condiţiile cele mai dificile, BII şi-a îndeplinit cu succes planurile de finanţare şi a realizat opt emisiuni de obligaţiuni în diferite valute ale ţărilor membre, din care patru au fost plasate în Programul MTN înregistrat în mai 2020 la Bursa de valori din Dublin.
Evenimente-cheie de rating.
De asemenea, anul de raportare a înregistrat un succes deosebit din punctul de vedere al ratingurilor creditelor BII. În 2020 BII a devenit singura bancă de dezvoltare multilaterală ale cărei ratinguri nu numai că au fost confirmate de agenţiile de top, ci au fost chiar upgradate de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings. Aceasta a fost o reflectare directă a dinamicii pozitive a dezvoltării BII şi a rezistenţei sale ridicate la criza globală cauzată de pandemia COVID-19. În perioada raportată, agenţiile de rating de top au efectuat 4 acţiuni de rating al BII care i-au consolidat statutul ca instituţie internaţională de dezvoltare cu un rating mediu "A" pe termen lung.
În martie 2020, S&P Global a confirmat ratingul pe termen lung "A-" al BII, cu o perspectivă stabilă, în mai 2020 Moody's Investors Service a confirmat ratingul "A3" al creditelor pe termen lung ale BII cu o perspectivă stabilă, în septembrie 2020 Fitch Ratings a upgradat ratingul creditelor pe termen lung ale BII la "A-" cu o perspectivă stabilă, iar în octombrie 2020 agenţia rusă de rating Analytical Credit (ACRA) a anunţat confirmarea ratingului investiţiilor internaţionale ale BII la nivelul "A", precum şi ratingul naţional la nivel "AAA" (RU).
"În 2020, când Banca şi-a sărbătorit cea de-a 50-a aniversare, stabilitatea economică, financiară şi socială la nivel global a fost pe neaşteptate supusă celor mai severe şocuri pe care le-a văzut omenirea în multe decenii. În ciuda acestei realităţi, BII a demonstrat un nivel înalt de stabilitate şi de fiabilitate, a întâmpinat noile provocări cu demnitate şi, cel mai important, a continuat să ofere sprijin ţărilor sale membre în ceea ce priveşte abordarea consecinţelor pandemiei. Intenţionăm să depunem în continuare toate eforturile pentru a implementa planuri ambiţioase pentru creşterea şi dezvoltarea continuă a BII cu sprijinul deplin al acţionarilor noştri. Este o satisfacţie că situaţiile financiare publicate reprezintă o altă dovadă a maturităţii instituţiei noastre şi a corectitudinii strategiei alese. Eforturile întregii echipe pe parcursul acestei perioade extrem de dificile au dus la rezultate foarte pozitive în toate domeniile-cheie ale activităţilor noastre", potrivit Biroului de Presă al BII.