Producătorii de bijuterii de aur din India se aflau, ieri, în cea de-a treia zi de grevă naţională, mişcare prin care cer eliminarea unor taxe din domeniu. Greva, lansată în 17 martie, care ar trebui să înceteze astăzi, a fost prima lansată în India, în ultimii şapte ani.
Bachhraj Bamalwa, preşedintele federaţiei All India Gems & Jewellery, a declarat că industria aurului pierde aproape zece miliarde de rupii (199 de milioane de dolari) zilnic din cifra vânzărilor, din cauza grevei.
Guvernul indian a decis, săptămâna trecută, ca taxa de import pe aur să urce la 4%, de la 2%, pentru lingouri şi monede, după ce o dublase în ianuarie. În plus, taxa pe minereul de aur concentrat va fi dublată la 2%, în timp ce acciza pe aurul rafinat ajunge la 3%, de la 1,5%. Totodată, Executivul indian a impus o nouă acciză de 1% pentru bijuteriile de aur non-branded, iar producătorii din domeniu cer eliminarea aces-teia.
"Micii bijutieri au ca principală problemă această nouă taxă, care le-a creat panică şi confuzie", a spus Bamalwa, citat de Bloomberg, adăugând: "Dacă aceştia îşi deschid magazinele astăzi (n.r. ieri), nu ştiu cum să aplice taxa".
Potrivit Asociaţiei Aurului din Bombay, achiziţiile de profil ar putea să scadă cu 35% anul acesta, în condiţiile în care guvernul indian a anunţat majorarea taxei de import pentru aur, pentru a doua oară în acest an, generând creşterea preţului retail al aurului cu aproape 6,3%.
Reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor din India s-au întâlnit, luni seara, cu Federaţia Bijutierilor din ţară, solicitându-i organizaţiei să înainteze guvernului, zilele acestea, o petiţie detaliată cu privire la nemulţumirile producătorilor.
Potrivit Cabinetului indian, importurile de aur ale ţării ar putea să scadă la 38 de miliarde dolari în anul fiscal care începe la 1 aprilie, de la 58 de miliarde dolari în anul precedent.
India este cel mai mare cumpărător mondial de aur.