Bijutierii din India, în grevă naţională

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 martie 2012

Preţul aurului a scăzut cu 0,4% ieri, la Multi Commodity Exchange din India, ajungând la 552 dolari/zece grame.

Preţul aurului a scăzut cu 0,4% ieri, la Multi Commodity Exchange din India, ajungând la 552 dolari/zece grame.

Producătorii de bijuterii de aur din India se aflau, ieri, în cea de-a treia zi de grevă naţională, mişcare prin care cer eliminarea unor taxe din domeniu. Greva, lansată în 17 martie, care ar trebui să înceteze astăzi, a fost prima lansată în India, în ultimii şapte ani.

Bachhraj Bamalwa, preşedintele federaţiei All India Gems & Jewellery, a declarat că industria aurului pierde aproape zece miliarde de rupii (199 de milioane de dolari) zilnic din cifra vânzărilor, din cauza grevei.

Guvernul indian a decis, săptămâna trecută, ca taxa de import pe aur să urce la 4%, de la 2%, pentru lingouri şi monede, după ce o dublase în ianuarie. În plus, taxa pe minereul de aur concentrat va fi dublată la 2%, în timp ce acciza pe aurul rafinat ajunge la 3%, de la 1,5%. Totodată, Executivul indian a impus o nouă acciză de 1% pentru bijuteriile de aur non-branded, iar producătorii din domeniu cer eliminarea aces-teia.

"Micii bijutieri au ca principală problemă această nouă taxă, care le-a creat panică şi confuzie", a spus Bamalwa, citat de Bloomberg, adăugând: "Dacă aceştia îşi deschid magazinele astăzi (n.r. ieri), nu ştiu cum să aplice taxa".

Potrivit Asociaţiei Aurului din Bombay, achiziţiile de profil ar putea să scadă cu 35% anul acesta, în condiţiile în care guvernul indian a anunţat majorarea taxei de import pentru aur, pentru a doua oară în acest an, generând creşterea preţului retail al aurului cu aproape 6,3%.

Reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor din India s-au întâlnit, luni seara, cu Federaţia Bijutierilor din ţară, solicitându-i organizaţiei să înainteze guvernului, zilele acestea, o petiţie detaliată cu privire la nemulţumirile producătorilor.

Potrivit Cabinetului indian, importurile de aur ale ţării ar putea să scadă la 38 de miliarde dolari în anul fiscal care începe la 1 aprilie, de la 58 de miliarde dolari în anul precedent.

India este cel mai mare cumpărător mondial de aur.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb