Actualizare 20:50 Brummell: "Primul contact cu autorităţile române l-am avut în noaptea incendiului"
Paul Brummell, ambasadorul britanic la Bucureşti, a declarat astăzi că a avut primul contact pe tema incendiului din clubul Colectiv cu autorităţile române la patru dimineaţa, în 31 octombrie, când a apelat serviciile de urgenţă, rămând într-un dialog constat cu reprezentanţii statului român, transmit surse din presă.
"Primul contact pe care l-am avut cu autorităţile române cred că a fost în jurul orei patru dimineaţa, sâmbătă 31 octombrie, când am aflat despre incendiu şi am sunat la departamentul pentru urgenţe. Apoi am rămas în contact pe parcursul săptămânii cu departamentul pentru situaţii de urgenţă, am avut mai multe discuţii cu doctorul Arafat, de exemplu", a declarat diplomatul britanic în cadrul unui briefing de presă, la sediul ambasadei.
Brummell a explicat că au venit în România doi doctori britanici, dr. Sarah Pape, chirurg specializat în arsuri, şi dr. Keith Judkins, speciazat în fiziologie şi în terapie intensivă, care era în România pentru o conferinţă.
"Am avut mai multe discuţii cu autorităţile române pentru a vedea cum putem ajuta mai bine, iar dr. Pape a crezut că prioritatea cheie ar putea fi transferarea unor pacienţi în Marea Britanie. Apoi eu am avut o întâlnire cu dr. Pape vineri, 6 noiembrie, şi cu domnul Bănicioiu, ministrul Sănătăţii. În urma discuţiilor, dr. Pape a putut să informeze în legătură cu impresiile sale referitoar la nevoile clinice. La acel moment, domnul Bănicioiu a făcut o cerere formală, sub forma unei scrisori, în aceeaşi zi. Deci am primit scrisoarea în 6 noiembrie", a afirmat Brummell.
Totodată, ambasadorul a menţionat că dr. Judkins "a fost de acord imediat să-şi schimbe planurile pentru a se ocupa de evaluarea pacienţilor cu dr. Pape, doctori români şi reprezentanţi ai departamentului pentru situaţii de urgenţă".
"Aveam deja discuţii complete marţi, 3 noiembrie, şi miercuri, 4 noiembrie cu dr. Arafat. Deja discutaserăm ce putea să facă UK, ce va putea să ofere UK, despre ariile în care România are nevoie de sprijin. Au fost multe discuţii pe tema clarificărilor în legătură cu ce este necesar", a mai spus diplomatul britanic.
Paul Brummell a precizat că în scrisoarea formală de la Ministerul Sănătăţii se cerea doar ajutor britanic pentru transferul unor pacienţi în Marea Britanie, însă ambasadorul a primit mai multe note diplomatice cu un apel pentru donaţii de echipament medical şi produse farmaceutice.
"Cred că Guvernul a plasat mai multe cereri, nu în special Regatului Unit, dar am primit note diplomatice, prin care este specificat că Unifarm este organizaţia care trebuie contactă de oricine poate dona echipament medicat sau produse farmaceutice. Spre exemplu, ştiu că mai multe companii britanice şi organizaţii au făcut donaţii", a mai spus diplomatul.
Paul Brummell a subliniat că în opinia dr. Sarah Pape standardele îngrijirii medicale pe care le-au primit victimele sunt foarte bune şi că echipele medicale române au făcut o treabă foarte bună. "Pur şi simplu, cu un dezastru de asemenea magnitudine, pacienţii au fost stabilizaţi şi transferaţi internaţional în situaţia potrivită", a precizat ambasadorul britanic.
(S.A.)
--------------
Actualizare 17:02
Bilanţul tragediei produse la clubul Colectiv a ajuns în acest moment la 54 de morţi, după ce încă unul dintre răniţii grav a decedat la spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală, potrivit televiziunilor de ştiri.
(S.A.)
--------------
Bilanţul incendiului de la clubul Colectiv a ajuns la 53 de morţi, transmit televiziunile de ştiri.
Două persoane internate la spitalul Floreasca, un bărbat şi o femeie, au murit în această noapte, informează canalele de ştiri.
Ieri, basistul formaţiei rock Goodbye to Gravity, a murit. Alex Pascu fusese transferat miercuri după amiază în Franţa, pentru i se continua tratamentul.