Biofarm, cea mai mare pondere în activul SIF Muntenia

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 august 2014

"Pe fondul importului de instabilitate din restul Uniunii Europene şi a ieşirii de capitaluri, rezolvarea problemei costului de capital versus rentabilitatea capitalului propriu va presupune o reformă radicală a modului în care băncile îşi vor structura produsele şi serviciile"

SIF4 a intensificat achiziţiile de unităţi de fond

Biofarm şi Banca Transilvania au ajuns cele mai importante deţineri în portofoliul SIF4 Muntenia, potrivit raportului semestrial publicat de societate, săptămâna trecută.

Veniturile SIF Muntenia (SIF4) au crescut de 4,6 ori în primul semestru, la 330 milioane lei (74 milioane euro), iar profitul a urcat de aproape şase ori, la 211,5 milioane lei (47,4 milioane euro), în contextul restructurării portofoliului de titluri.

La 30 iunie 2013, expunerile cele mai mari erau pe BRD (20,61% din activul total) şi Erste Bank Group (17,36%). La începutul anului 2014, expunerea pe BRD se redusese la 18,64% din activul total, iar expunerea pe Erste Bank la 10,35%, apărând ca nouă participaţie semnificativă pachetul deţinut la Biofarm SA (8,83% din activul total), potrivit raportului citat, care adaugă: "Deja la finele trimestrului I 2014, expunerea pe BRD fusese redusă la 13,63% din activul total, iar pachetul deţinut la Erste Bank reprezenta mai puţin de 1% din activul total. La finele semestrului I 2014, expunerea pe BRD a fost redusă la 2,93% din activul total, participaţia la Erste Bank a fost total valorificată/lichidată, iar pentru prima dată expunerea cea mai mare a portofoliului SIF Muntenia se înregistrează pe o societate nefinanciară, respectiv pe Biofarm SA Bucureşti".

În plus, reprezentanţii SIF4 mai subliniază creşterea deţinerii la Banca Transilvania (TLV), la care pachetul deţinut a crescut în primul semestru în urma investirii.

La începutul anului 2014, SIF Muntenia avea o participare de

0,2123% din capitalul Banca Transilvania. După tranzacţiile derulate în T2, atât de cumpărare (90.000.000 acţiuni) cât şi de vânzare (38.051.529 acţiuni) participarea SIF Muntenia la capitalul TLV la 30.06.2014 a ajuns la 3,7247%, mai precizează reprezentanţii SIF Muntenia.

Reducerea deţinerilor bancare

România va deveni, aproape cert, membră al Uniunii bancare europene în 2015, precizează raportul citat: "Anul acesta are loc o reforma legislativă şi instituţională complexă în domeniul bancar, este în curs şi evaluarea activelor băncilor. Pe fondul importului de instabilitate din restul Uniunii Europene (90% din activele bancare din România aparţin unor instituţii cu capital străin), şi a ieşirii de capitaluri prin reducerea expunerii băncilor mamă pe România, rezolvarea problemei costului de capital versus rentabilitatea capitalului propriu va presupune o reformă radicală a modului în care băncile îşi vor structura produsele şi serviciile. Băncile vor trebui să convingă autorităţile de reglementare că pot genera o creştere durabilă şi pot susţine următoarea perioadă de redresare economică. În plus, investitorii vor trebui să fie convinşi că reformele propuse de bănci vor genera efecte fundamentale pozitive asupra afacerilor acestora.

Accentuarea procesului de dezintermediere financiară transfrontalieră a fost contrabalansată de refacerea graduală a economisirii, tendinţă importantă pentru asigurarea de surse stabile de finanţare pentru revenirea creditării".

Astfel, expunerea SIF4 pe Erste Bank Group a fost redusă de la 17,36% din activul total la S1 2013 la zero, în condiţii de profitabilitate a tranzacţiilor, potrivit companiei.

În sectorul Financiar nebancar, au fost cumpărate pachete de acţiuni la SIF Banat Crişana (2,5294 %) SIF Moldova (4,92%), şi SIF Oltenia (3,00%) şi a continuat consolidarea participaţiei la SSIF Broker Cluj. În S1 2014, participaţia SIF Muntenia a crescut de la 13,25% la 14,50% din capitalul SSIF Broker, potrivit reprezentanţilor companiei.

În acelaşi timp, SIF4 arată că a fost intensificată achiziţia de titluri de participare OPCVM, prin care s-a diversificat portofoliul, pentru:-realizarea expunerii dorite pe o serie de emitenţi cotaţi pe piaţa românească care nu era posibilă direct, pe fondul lichidităţii reduse a pieţei - anumite pachete de acţiuni erau "captive" - deţinute de alţi investitori şi nedisponibile pentru vânzare; accesul la pieţe - diversificarea plasamentelor prin investiţii în sectoare deloc sau slab reprezentate în România: "În semestrul I 2014 s-au achiziţionat unităţi de fond la FII Active Dinamic, FII Active Plus, FDI Star Next, FDI Star Focus, FII Omnitrend şi FII Multicapital Invest".

În sectorul energetic, SIF Muntenia a derulat tranzacţii atât de cumpărare, cât şi de marcare a profitului cu acţiuni OMV Petrom (SNP), ajungând la o participaţie de 0,04% la sfârşitul primului semestru. Compania a vândut pachetul de acţiuni deţinute la Romgaz (SNG) şi o parte din titlurile Transgaz (TGN), iar în luna iunie a cumpărat acţiuni reprezentând 0,83% din Electrica la finalizarea ofertei publice iniţiale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Am cazut pe spate! Asta da strategie!!! Vindem Erste si BRD, adica scapam de greaua mostenire FPP4, si cumparam, autoturisme de 385.000 lei (pentru cine oare), foarte multe unităţi de fond la FII Active Dinamic, FII Omnitrend şi FII Multicapital Invest, SIF1, SIF2 si SIF5, si diminuam capitalul social la participatiile majoritare, UNISEM, MINDO, FIROS, etc. Si uite asa cu strategia asta betonata, in 2015 ne vom propune in BVC realizarea unei pierderi sustenabile umata firesc de diminuarea corespunzatoare a capitalului social al SIF4, pana la dizolvare. O astfel de strategie este naturala in tara in care s-a nascut "inventatorul" teatrului absurd, iar hotia este promovata in toate formele ei de manifestare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb