Biroul Permanent al Parlamentului Franţei a acceptat procedura de demitere a preşedintelui Emmanuel Macron

R.S.
Internaţional / 17 septembrie

Biroul Permanent al Parlamentului Franţei a acceptat procedura de demitere a preşedintelui Emmanuel Macron

Mişcarea politică "La France insoumise" a înregistrat o victorie importantă. Propunerea de rezoluţie pentru demiterea preşedintelui Emmanuel Macron a fost declarată admisibilă de către Biroul Adunării Naţionale, cu 12 voturi pentru şi 10 împotrivă. Totuşi, această primă etapă este doar începutul unui lung proces parlamentar, care face improbabilă înlăturarea preşedintelui Macron de la Palatul Élysee.

Biroul Adunării Naţionale, echivalentul unui consiliu de administraţie al Palatului Bourbon, a validat marţi dimineaţa posibilitatea de a continua procedura de demitere a preşedintelui. Cu toate acestea, socialiştii adoptă o poziţie ambiguă. Deşi membrii socialişti ai biroului au permis dezbaterea pe această temă prin aprobarea rezoluţiei, aceştia au anunţat că vor vota împotriva adoptării ei în plenul Adunării Naţionale, conform bfmtv.

Un parcurs incert

Pentru ca rezoluţia să aibă o şansă reală de succes, ea trebuie să fie adoptată de două treimi dintre deputaţi - adică de 385 din cei 577. Textul va trebui să treacă mai întâi prin Comisia pentru legi, însă atingerea acestui prag este considerată extrem de dificilă, în contextul actualei componenţe a Parlamentului, chiar şi cu sprijinul socialiştilor.

Macroniştii ar putea încerca să împiedice Comisia pentru legi să analizeze textul, bazându-se pe o decizie a Consiliului Constituţional, pentru a evita un dezbatere în plen, scrie bfmtv.

Dacă rezoluţia va ajunge în final în Adunarea Naţională şi va fi adoptată, aceasta va fi transmisă Senatului. În cazul unui eşec în Adunare, procedura se va opri imediat.

Un moment fără precedent în Parlament

Dacă Senatul preia procesul, textul va urma acelaşi parcurs şi în Palatul Luxembourg, însă acolo va fi nevoie de două treimi din voturile senatorilor - adică de 232 de voturi. Cu o Adunare dominată de dreapta şi aliaţii centrişti, acest obiectiv pare aproape imposibil de atins.

Aşadar, deşi "La France insoumise" a obţinut o primă victorie marţi, paşii rămaşi de parcurs fac ca o eventuală destituire a preşedintelui Emmanuel Macron să fie foarte incertă.

În rândurile susţinătorilor "La France insoumise", însă, evenimentul este considerat un succes. Dacă textul va ajunge în plen, va fi pentru prima dată în istoria celei de-a Cincea Republici când deputaţii vor discuta posibilitatea înlăturării unui preşedinte din funcţie.

"Răspunsul parlamentar la forţa lui Emmanuel Macron este în plină desfăşurare", a declarat deputatul LFI Antoine Leaument pe reţeaua socială X. La rândul ei, lidera grupului LFI, Mathilde Panot, a salutat "un eveniment fără precedent".

Cu o majoritate de 12 din 22 de membri, stânga va transmite acum rezoluţia, semnată de 81 de deputaţi din grupurile insoumise, ecologiste şi comuniste, către Comisia pentru legi, fără o obligaţie de calendar clar.

Socialiştii aprobă, dar nu susţin

Deşi iniţial niciun parlamentar socialist nu a semnat rezoluţia, o întâlnire de luni seară între deputaţii socialişti a schimbat situaţia. Christine Pirès-Beaune, Iñaki Echaniz şi Sophie Pantel, cei trei reprezentanţi PS din birou, au votat pentru admisibilitatea propunerii.

Jean-Luc Melenchon, care duminică, la sărbătoarea publicaţiei "L'Humanite", a pus presiune pe socialişti, a salutat "o veste grozavă" pe reţeaua X (fostul Twitter), a mai consemnat bfmtv.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb