Criptomoneda Bitcoin a demarat în trombă, ieri, pe o bursă mondială, depăşind fără probleme pragul de 18.000 de dolari pe unitate, scrie AFP, citată de Hotnews.ro.
În jurul orei 23.00 GMT, unul dintre primele produse financiare care permite parierea pe evoluţia monedei virtuale şi propus sub simbolul "XBT" de către Chicago Board Options Exchange (CBOE), una dintre cele două platformele americane de contracte futures, a fost propus la preţul de 15.000 de dolari.
A urmat o puternică volatilitate şi un trafic mare care au scos din funcţiune site-ul Cboe în primele 20 de minute. Operatorul bursier a asigurat că tranzacţiile nu au fost afectate.
În jurul orei 03.20 GMT, un bitcoin evolua la circa 17.750 dolari pentru un contract valabil pentru 17 ianuarie şi depăşea astfel cel mai mare prag atins pe platformele alternative pe internet, care nu sunt însă reglementate. Ieri, criptomoneda a urcat până la 18.010 dolari.
Până la această oră, se încheiaseră un număr de 1.694 de contracte.
Instrumentele financiare propuse sunt prima oportunitate oficială pentru investitorii profesionişti de a investi în bitcoin, moneda virtuală lansată în 2009 şi de care se tem din cauza absenţei oricărei reglementări şi a lipsei de transparenţă.
Recunoaşterea de către Wall Street este o prima etapă în ambiţia afişată a bitcoin de a deveni un activ la fel de popular ca aurul pentru marele public.
Partizanii săi vor acum să treacă la o treaptă superioară cerând SEC, arbitrul bursei americane, să autorizeze crearea unui ETF în bitcoin, un plasament financiar în care oricine poate să îşi plaseze economiile.
SEC a refuzat până în prezent să aprobe o astfel de cerere, afirmând că există o lipsă de transparenţă în fixarea preţului bitcoin care poate cu uşurinţă să fie manipulat.
Cboe a luat o serie de măsuri de precauţie ca să evite fluctuaţii foarte mari. Astfel, tranzacţiile vor fi suspendate timp de două minute dacă preţul creşte sau scade brusc cu 10%. Tranzacţiile vor fi stopate 5 minute dacă mişcările pe piaţă ating 20%.
"JPMorgan", "Bank of America Merrill Lynch", "Citigroup" şi "Barclays" nu ofereau, ieri, servicii de intermediere pentru clienţii lor care doreau să investească în produse bitcoin, au declarat surse apropiate de dosar.
Doar "Goldman Sachs" şi "ABN Amro" au acceptat rolul de interfaţă pentru un număr limitat de clienţi.
CME (Chicago Mercantile Exchange), un alt operator bursier mondial, intenţionează să lanseze produse financiare în bitcoin pe 18 decembrie, în piaţă existând zvonuri că va fi urmat în 2018 de către Nasdaq, platforma giganţilor din Silicon Valley precum "Google" şi "Facebook".