Blestemul banilor gratis

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 noiembrie 2019

Călin Rechea

După victoria categorică a preşedintelui Klaus Iohannis în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, europarlamentarul Rareş Bogdan le-a mulţumit membrilor PNL pentru efortul depus şi le-a cerut să se pregătească pentru ceea ce urmează: "Avem de arătat că, după model liberal, toate comunităţile locale ale României pot înflori".

Şi care ar fi una dintre principalele surse ale acestei "în­flo­riri"? Banii europeni, desigur! Oficialul PNL a subliniat că "miliarde de euro pe care PSD i-a ignorat, deşi erau gratis, aşteaptă să fie cheltuiţi".

Dacă aceasta este opinia la nivelul conducerii PNL şi a noului guvern, atunci ţara noastră se va confrunta cu probleme financiare grave într-un viitor nu prea îndepărtat, chiar dacă economia mondială şi cea a zonei euro nu vor intra în recesiune.

De ce? Pentru că nimic nu este mai scump decât banul gratis, iar consilierii economici ai premierului Orban şi ministrul de finanţe ar trebui să le ţină tuturor "liberalilor" o lecţie în acest sens, astfel încât declaraţiile viitoare să fie făcute în cunoştinţă de cauză. Oare chiar nu a mai rămas nimic din doctrina economică liberală din prima jumătate a secolului trecut?

Da, presiunea este foarte mare pentru a demonstra că "liberalii" pot administra mai bine economia, însă trebuie recunoscut faptul că erorile teribile de politică monetară şi fiscală din ultimele trei decenii nu pot fi reparate peste noapte.

Tocmai de aceea este absolut ires­ponsabilă alimentarea iluziilor de creştere şi dezvoltare economică pe baza banilor "gratis".

Înainte de declanşarea crizei financiare globale, Polonia şi Ungaria au fost "campioane" la atragerea banilor europeni, iar unul dintre rezultate a fost creşterea accelerată a datoriei publice, în condiţiile în care toate finanţările europene erau condiţionate de cofinanţări din resurse proprii.

Cum resurse proprii nu se găseau pe toate drumurile, guvernele de la Varşovia şi Budapesta au recurs la împrumuturi, iar povara acestora a devenit insuportabilă în primii ani ai acestui deceniu.

Soluţia? Reducerea datoriei publice prin naţionalizarea totală, în cazul Ungariei, sau parţială, în cazul Poloniei, a fondurilor de pensii din Pilonul II.

Reacţia autorităţilor europene în faţa acestei grave încălcări a dreptului de proprietate a fost aproape inexistentă, iar pieţele nu au avut reacţii negative semnificative, în condiţiile în care naţionalizările au avut loc în perioada când însăşi existenţa zonei euro şi a Uniunii Europene era pusă sub semnul întrebării.

Este greu de crezut că ţara noastră va beneficia de un tratament la fel de "blând".

Mai există, apoi, şi problema fundamentală a utilizării eficiente a fondurilor europene, fără de care administraţia centrală sau cele locale nu vor face decât să "acumuleze" datorii majore, care vor persista mult timp după împrăştierea iluziilor.

Există motive să credem că vom asista la miracole din punct de vedere al gospodăririi eficiente a banului public? Nici pe departe.

Ar putea să existe un licăr slab al speranţei dacă Ministerul de Finanţe va publica la timp, eventual cu doar o zi întârziere, execuţia bugetară după primele 10 luni ale anului.

Deocamdată nu a apărut nimic pe site-ul ministerului, iar dezorganizarea este cuvântul de ordine şi în ceea ce priveşte publicarea datelor privind emisiunile de obligaţiuni de pe pieţele externe.

Oare nu merită cetăţenii României să vadă, măcar, cât de "eficient" creşte datoria publică, astfel încât să se pregătească pentru viitoarele creşteri de taxe şi devalorizarea monedei naţionale?

"Miliarde de euro pe care PSD i-a ignorat, deşi erau gratis, aşteaptă să fie cheltuiţi!" (Rareş Bogdan, europarlamentar PNL)

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Pai individul chiar a primit bani gratis, adică pentru nimic.

    Sute de mii euro de la instituții publice 

    Pentru reprezentare etc.

    Articolul e o mica manipulare din categoria ”ce ne-a adus noua UE?” si/sau ”noi nu avem nevoie de banii Europei ca ne baga in necaz” iar argumentatia este gresita cap-coada.

    Faptul ca unii au intrat in deficit nu inseamna ca banii nu au fost ”gratis” ci ca respectivii nu si-au calculat bine co-finantarea. Co-finanatarea nu este cost al finantarii europene -care nu este un imprumut -, ci cost al proiectului, inseamna o garantie a seriozitatii celui care implementeaza proiectul. Fondurile europene sunt ”bani gratis”.

    Articolul e o mica manipulare din categoria ”ce ne-a adus noua UE”  

    1. Manipulare = "Acționare, prin mijloace incorecte, pentru a reuși într-o acțiune". sursa: MDA2 (2010)

      Rezulta ca nu orice argumentatie gresita este manipulare.

      De exemplu, argumentatia ta este gresita, deoarece nu stapinesti intelesul cuvintelor pe care le folosesti; rezulta de aici ca mesajul tau este o manipulare? 

      Banii europeni pot ridica multe probleme morale, economice

      Ex.alocarea lor discretionara  

      Ineficiența economică..etc 

      Subvenționar ea patronilor acoliti politici ( ex.consructia de pensiuni , fabricute) e un precedent nemaiîntâlnit în istorie când din taxele celor ce muncesc se subventioneaza patronii. 

      O fi asta politică de coeziune?

      Pai angajatul subventioneaza intotdeauna angajatorul/patronul/actionaru l. Subventia se numeste Profit.

      Tu știi să citești au ba?

      Nu e vbde profit

      Ci de a înființa afaceri orivate cu bani publici nereturnabili 

      Cine și cănd a băgat pe usă ”bani gratis ”, a băgat odată cu ei si CORUPTIA ! Amândouă ținându-se de mână ! Aici e ...chestia ! Toți cei 30 de ani vorbesc numai despre așa ceva

      Eu stiu foarte bine sa citesc, poate tu nu intelegi ce am scris. Si taxele alea din care sunt subventionati patronii (acoliti politic sau nu ) sunt platite de angajati, castigul=profitul revenindu-le patronilor (acolit politic sau nu).

      Cat despre subventii catre patroni, sunt exemple destule: programul rabla ar fi unul dintre ele. Subventile din agricultura ar fi altul. In plus mai exista si nenumaratele subventii ascunse sau indirecte.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb