Patru dintre cele mai mari bănci din China au convenit în această lună, în pofida Brexit-ului (ieşirea Marii Britanii din UE), să finanţeze prima etapă a unui proiect de 1,7 miliarde de lire sterline prin care un doc vechi din cartierul londonez East End va fi transformat într-un hub de afaceri asiatic, relatează Bloomberg.
La vest de acest cartier, în apropierea London City Airport, turnurile Canary Wharf, care în 1992 au fost preluate de creditori, reamintesc cum proiecte ambiţioase din capitala londoneză pot fi ani de zile o povară, înainte de a deveni "vaci de muls".
Investiţiile chineze în proprietăţi londoneze sunt pe cale să atingă în acest an 4 miliarde de lire sterline, depăşind recordul din 2015 cu o treime, potrivit datelor CBRE Group, informează News.ro.
Cu toate că votul pentru Brexit al britanicilor a redus preţurile imobiliare pentru cumpărătorii chinezi, prin deprecierea lirei faţă de yuan, profitul pe termen lung va depinde în parte de impactul ieşirii ţării din UE asupra chiriilor şi a valorii proprietăţilor, prin diminuarea rolului Londrei de centru financiar.
"Investitorii chinezi cred că Marea Britanie se va descurca bine în discuţiile pentru Brexit şi, dacă nu va fi aşa, companiile vor opta în continuare pentru Londra, ca bază pentru operaţiunile lor", a spus Michael Marx, fost director general al dezvoltatorului mobiliar U+I Group. Marx a arătat că Londra nu a devenit capitala financiară a lumii peste noapte şi în mod sigur nu va pierde prea repede acest statut.
Dezvoltatorul ABP London şi compania de investiţii Citic Group speră că deprecierea rublei şi chiriile mai mici vor atrage companii din China şi alte regiuni ale Asiei în noul centru de afaceri din East End.
Creşterea investiţiilor în Londra coincide cu intensificarea achiziţiilor chineze de proprietăţi în străinătate, determinată de preţurile mari şi scăderea oportunităţilor de investiţii n proprietăţi comerciale din China.
De la referendumul pentru Brexit, din iunie, cumpărătorii din cea mai populată ţară a lumii au cheltuit 600 de milioane de lire în Marea Britanie, potrivit datelor CBRE, care exclud achiziţiile efectuate de persoane fizice.
Astfel, China Minsheng Investment a cumpărat sediul central al Societe Generale din Londra, pentru 84,5 milioane de lire. China Vanke a preluat Ryder Court, o clădire de birouri din Mayfair, pentru 115 milioane de lire, iar Kingboard Chemical Holdings a cumpărat luna trecută Moor Place, în districtul financiar City of London, pentru 271 milioane de lire.
Segmentul imobilelor comerciale nu este singurul beneficiar. În Canary Wharf, unde bănci precum Barclays, Citigroup şi Credit Suisse îşi restrâng spaţiile şi numărul de angajaţi, Greenland Holdings, din Shanghai, speră că locuinţele din Londra vot fi mai atractive decât proprietăţile rezidenţiale din China.
Greenland Holdings a prezentat în această lună, la Beijing, proiectul Spire London din Canary Wharf, care va fi cea mai înaltă clădire rezidenţială din Europa, când va fi finalizată în 2020.