BLOOMBERG: "Kaspersky Lab a colaborat cu serviciile ruse de spionaj"

A.S.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 iulie 2017

Logo Kaspersky Lab (Sursa foto: Wikipedia)

Logo Kaspersky Lab (Sursa foto: Wikipedia)

Oficialii companiei: "Kaspersky Lab şi reprezentanţii săi nu au legături neadecvate cu niciun guvern"

-----

Actualizare 16:27 Administraţia Trump limitează utilizarea de către guvern a software-ului Kaspersky Lab

Administraţia Trump a eliminat azi, de la Kaspersky Lab din Moscova, două liste de vânzători autorizaţi, folosiţi de agenţiile guvernamentale pentru a achiziţiona echipamente tehnologice, de vreme ce produsele firmei de securitate cibernetică ar putea fi folosite de Kremlin pentru a intra în reţelele S.U.A, potrivit Reuters.

Delistarea reprezintă acţiunea cea mai concretă luată împotriva Kaspersky după luni de suspiciune în rândul oficialilor şi parlamentarilor conform cărora compania ar fi prea strâns legată de agenţii de informaţii ostile din Rusia acuzate de atacuri cibernetice asupra Statelor Unite. Delistarea a fost făcută în aceeaşi zi în care ABC News a raportat că administraţia Trump intenţiona să implementeze o interdicţie mai largă care ar împiedica agenţiile să utilizeze software-ul Kaspersky.

Purtătorul de cuvânt al agenţiei a afirmat că produsele Kaspersky au fost eliminate din lista de furnizori a Administraţiei Generale a serviciilor americane pentru contracte de servicii de tehnologie a informaţiei şi echipament digital fotografic.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că acţiunea a fost făcută "după revizuire şi examinare atentă", spunând că priorităţile GSA sunt "de a asigura integritatea şi securitatea sistemelor şi reţelelor guvernamentale din SUA". Agenţiile guvernamentale vor putea totuşi să utilizeze produsele Kaspersky achiziţionate separat de contractele GSA.

Kaspersky Lab a declarat că nu a primit nicio actualizare de la GSA sau de la altă agenţie guvernamentală din SUA referitoare la statutul vânzătorului. Compania a afirmat: "Kaspersky Lab nu are legături cu niciun guvern, iar compania nu a ajutat niciodată şi nu va ajuta niciun guvern din lume cu eforturile sale de spionaj cibernetic". Firma a adăugat că a fost "prinsă în mijlocul unei lupte geopolitice în care fiecare parte încearcă să folosească compania ca pion în jocul lor politic".

În iunie, Comitetul pentru Servicii Armate al Senatului a adoptat un proiect de lege vizând cheltuielile de apărare care ar interzice utilizarea produselor Kaspersky în armată. Măsura a venit o zi după ce FBI a intervievat mai mulţi angajaţi ai companiei in SUA în casele lor, ca parte a unei investigaţii asupra operaţiunilor sale. În mai, oficialii serviciilor de informaţii din S.U.A. au declarat în faţa Comitetului de Informaţii al Senatului că vor revizui utilizarea de către guvern a software-ului Kaspersky Lab.

Parlamentarii şi-au exprimat îngrijorarea că Moscova poate folosi produsele firmei pentru a ataca reţelele de calculatoare americane, un subiect sensibil având în vedere acuzaţiile agenţiilor americane de informaţii că Rusia a spart e-mailurile grupurilor politice ale Partidului Democrat pentru a interveni în campania electorală prezidenţială din 2016. Rusia neagă aceste afirmaţii, potrivit agenţiei de ştiri.

(C.R.)

--------

Actualizare 15:26 Kaspersky Lab se consideră o victimă a luptei geopolitice Rusia-SUA

Compania rusă de securitate informatică Kaspersky Lab a subliniat astăzi că a căzut victimă luptelor geopolitice dintre Rusia şi Statele Unite, dar a dat asigurări că este dispusă să răspundă la orice întrebări din partea oficialilor americani, scrie agenţia de presă RIA. La rândul său, Kremlinul consideră că decizia de a elimina Kaspersky Lab de pe lista furnizorilor de tehnologie ai agenţiilor guvernamentale este "politizată", informează Reuters.

Biroul de presă al societăţii a anunţat: "După toate aparenţele, Kaspersky Lab s-a întâmplat să fie târât într-o luptă geopolitică în care fiecare parte încearcă să utilizeze compania drept un pion în propriul joc".

(M.I.)

--------

Compania de securitate cibernetică Kaspersky Lab a colaborat cu serviciile de securitate din Rusia, având o relaţie de muncă cu principala agenţie de spionaj din această ţară, FSB, mult mai apropiată decât a admis public, relatează Bloomberg, precizând că, astfel, firma a dezvoltat tehnologie de securitate în beneficiul FSB şi a colaborat la proiecte comune despre care directorul general al companiei, Eugene Kaspersky, ştia că ar fi stânjenitor să fie făcute publice.

Directorul general al Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky, a reacţionat pe Reddit, afirmând că afirmaţile referitoare la legăturile companiei cu Kremlinul sunt "Teorii conspiraţioniste nefondate".

Reprezentanţii Kaspersky au transmis: "Indiferent de modul eronat în care realitatea este construită pentru a se încadra într-o teorie falsă, Kaspersky Lab şi reprezentanţii săi nu au legături neadecvate cu niciun guvern. Într-adevăr, compania colaborează periodic cu guverne şi agenţii de aplicare a legii din toată lumea, cu unicul scop de a combate infracţionalitatea cibernetică.

În comunicarea internă la care se face referire în recentul articol, faptele sunt fie interpretate greşit, din nou, fie manipulate pentru a corespunde cu planurile anumitor indivizi care vor cu disperare să existe legături nepotrivite între companie, CEO-ul ei şi guvernul rus. Însă, indiferent ce mesaje pretind că au, realitatea rămâne clară: nu este nicio dovadă, pentru că astfel de legături nepotrivite nu există".

Agenţia Bloomberg mai spune: "Kaspersky Lab are 400 de milioane de utilizatori la nivel mondial şi până la 200 de milioane dintre aceştia ar putea să nu ştie acest lucru. Gradul uriaş de utilizare a tehnologiei Kaspersky este parţial rezultatul acordurilor de licenţiere care permit clienţilor să includă softul companiei ruse în orice, de la firewall-uri la echipamente sensibile de telecomunicaţii, fără care acestea să poarte numele Kaspersky.

Acest succes începe să îngrijoreze oficiali americani din domeniul securităţii naţionale, din cauza legăturilor companiei cu guvernul rus".

La începutul lunii mai, şase şefi de agenţii americane din domeniul securităţii au fost întrebaţi în timpul unei audieri în Senatul SUA dacă ar permite ca reţelele instituţiilor lor să folosească softuri Kaspersky, găsite deseori la Best Buy. Răspunsul a fost în unanimitate negativ.

Întrebarea, pusă de republicanul de Florida Marco Rubio, a venit pe neaşteptate, ceea ce este deseori un semn că un senator încearcă să atragă indirect atenţia la ceva ce a aflat din briefinguri clasificate, potrivit News.ro.

În timp ce guvernul american nu a dezvăluit dovezi privind aceste legături, email-uri interne de la Kaspersky Lab, obţinute de Bloomberg Businessweek, arată legăturile apropiate ale companiei cu FSB, constând în dezvoltarea de tehnologie de securitate şi proiecte comune.

Bloomberg mai notează că majoritatea companiilor mari de securitate cibernetică menţin legături strânse cu guvernele statelor lor, dar email-urile intră în contradicţie cu imaginea atent controlată a Kaspersky Lab, de independenţă faţă de influenţa Moscovei.

Kaspersky Lab a realizat în 2016 vânzări în Europa Occidentală şi SUA de 374 de milioane de dolari, dintr-un total de 633 de milioane de dolari, potrivit firmei de analiză a pieţei International Data.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Și Microsoft ce a făcut? A făcut mai rău. În cazul rușilor, Kaspersky a furnizat niște programatori care să speculeze niște vulnerabilități de care știau prin natura expertizei lor în antiviruși. Presupunând că este adevărată acuzația. Nu au plasat backdoor-uri în antivirus, nu au scanat fișierele utilizator, nu au făcut nimic ticălos din ceea ce au făcut firmele americane.

     

    The Guardian: 

     

    "Microsoft has collaborated closely with US intelligence services to allow users' communications to be intercepted, including helping the National Security Agency to circumvent the company's own encryption, according to top-secret documents obtained by the Guardian. 

    The files provided by Edward Snowden illustrate the scale of co-operation between Silicon Valley and the intelligence agencies over the last three years. They also shed new light on the workings of the top-secret Prism program, which was disclosed by the Guardian and the Washington Post last month." 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb