BLOOMBERG: Membrii colegiului electoral vor fi obligaţi să voteze pe baza votului popular din statul lor

A.P.
Internaţional / 6 iulie 2020

Membrii colegiului electoral vor fi obligaţi să voteze pe baza votului popular din statul lor

Statele americane ar putea să îi oblige pe electorii din colegiul electoral să voteze strict pe baza votului popular din statul respectiv, conform unei decizii a Curţii Supreme a Statelor Unite, scrie Bloomberg.

Noua decizie ar creşte predictibilitatea alegerilor, mai ales în cazul celor mai strânse, în condiţiile în care aşa zişii "electori necredincioşi" ar fi putut schimba rezultatul alegerilor prin refuzul de a vota în funcţie de votul din statul lor.

Curtea Supremă respinge, astfel, ideea conform căreia electorii au dreptul de a vota cu cine doresc, în ciuda rezultatului votului din statul lor.

În sistemul electoral american, preşedintele Statelor Unite este ales indirect de poporul american, prin 538 de electori stabiliţi la nivel de stat de delegaţiile celor două partide americane, republican şi democrat.

Fiecare stat are un număr de electori care sunt distribuiţi candidaţilor printr-un aranjament de tip "câştigătorul ia totul", bazat pe votul popular din statul respectiv, cu Statelor Nebraska şi Maine, care îşi împart electorii în mai multe circumscripţii, acordând, astfel electorii semi-proporţional.

Spre exemplu, dacă un candidat câştigă alegerile în statul California, chiar şi la o diferenţă de un vot, atunci el va primi toate cele 55 de voturi ale statului respectiv, însă prin electorii aleşi de partidul din care face parte. Până acum, electorii puteau să voteze pe oricine voiau, inclusiv pe cineva care nu a participat la alegeri.

Pentru a câştiga preşedinţia, un candidat trebuie să obţină 270 de voturi în colegiul electoral. În cazul în care există o egalitate de 269-269, delegaţiile statelor aleg în sistem majoritar preşedintele Statelor Unite, iar Senatul american alege vicepreşedintele.

Din cauza acestui sistem, există posibilitatea ca cel care câştigă votul popular la nivel naţional să piardă, totuşi, alegerile, aşa cum s-a întâmplat în 2016 şi 2000, când candidaţii republicani Trump şi Bush au ajuns la Casa Albă deşi au primit mult mai puţine voturi decât Clinton şi Gore.

În 2016, au existat 7 astfel de "electori necredincioşi" - doi dintre ei, electori republicani, şi-au dat votul lui John Kasich, respectiv Ron Paul. Restul, electori democraţi, au refuzat să voteze pentru Hillary Clinton şi au votat pentru Colin Powell, Bernie Sanders sau activista nativă americană Faith Spotted Eagle.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb