BLOOMBERG: Statoil vrea să investească 940 de milioane de dolari într-un proiect energetic din Marea Neagră

Ioana Dogaru
Companii / 18 decembrie 2015

Grupul petrolier norvegian Statoil a prezentat Guvernului de la Oslo planurile privind dezvoltarea şi operarea unui proiect de 8,2 miliarde de coroane (940 milioane de dolari) destinat majorării cantităţilor de ţiţei şi gaze naturale extrase din zăcământul Oseberg, aflat în Marea Nordului, transmite Bloomberg.

Este o decizie de investiţii surprinzătoare deoarece, în urma declinului preţului la ţiţei, marile companii energetice au oprit proiectele şi au renunţat la un număr important de angajaţi, relatează sursa citată.

Din proiectul Oseberg Vestflanken 2 ar urma să fie extraşi zece milioane de barili de ţiţei echivalent datorită primei platforme norvegiene automatizate complet, potrivit Bloomberg.

Ivar Aasheim, vicepreşedinte pentru dezvoltarea zăcămintelor în Norvegia, a declarat: "Proiectul Oseberg Vestflanken 2 îndeplineşte actualele dificultăţi legate de costuri şi cerinţele privind eficienţa ridicată, cu un concept inovativ bazat pe simplificare. Este un proiect pilot excepţional de exploatare a platformei continentale norvegiene, din care industria energetică poate învăţa".

Exploatarea zăcămintelor din proiectul Oseberg Vestflanken 2 face parte din planul Statoil de a-şi menţine producţia din Norvegia la actualul nivel până în 2030 şi dincolo de acest an, precizează sursa citată.

Statoil este operatorul zăcământului Oseberg cu o participaţie de 49,3%, în timp ce restul acţiunilor sunt deţinute de compania norvegiană de stat Petoro (33,6%), grupul francez Total (14,7%) şi firma americană ConocoPhillips (2,4%), aminteşte Bloomberg.

Cotaţia barilului de petrol a scăzut, din nou, săptămâna aceasta, apropiindu-se de cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, pe fondul creşterii îngrijorării potrivit căreia supra-oferta de pe piaţa mondială ar putea să se agraveze în lunile următoare din cauza unui război al preţurilor între Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi producătorii de petrol care nu fac parte din cartel, transmite Bloomberg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb