Blue Air a transportat 540.000 de pasageri în şase luni

F.A.
Companii / 5 august 2009

Transportatorul aerian privat românesc Blue Air a transportat 540.000 de pasageri în primul semestru, în creştere cu 27 la sută faţă de perioada similară a anului anterior, când numărul pasagerilor a fost de 425.000, potrivit datelor furnizate de companie.

Această creştere de 27 de procente vine în primul rând ca urmare a destinaţiilor atractive pe care Blue Air le-a pus la dispoziţie în acest an, în prezent compania operând 49 de destinaţii, din care 20 au fost introduse în acestă vară.

Pe lângă zborurile externe operate, unde Blue Air este deja un jucător important, compania deserveşte şi alte zboruri interne începând din acest an. Astfel, Blue Air operează în prezent pe trei rute interne: Suceava - Cluj, Bucureşti - Cluj, Bucureşti - Arad, tarifele medii practicate de companie pe aceste rute fiind cele mai mici de pe piaţă.

În acelaşi timp, prin introducerea continuă de noi rute şi de noi legături, Blue Air a reuşit să îşi crească numărul de pasageri care provin din zonele Arad, Bacău, Sibiu, Constanţa, Cluj Napoca sau Suceava.

Compania a înregistrat în primele şase luni ale acestui an o cifră de afaceri de 56,21 milioane euro (237,75 milioane lei).

"Putem spune că anul acesta a fost unul cu adevărat bun pentru Blue Air, întrucât această cifră este cu 17,58 la sută mai mare faţă de cifra de afaceri din aceeaşi perioadă a anului trecut raportată la cifrele în euro (sau 35.74 la sută în lei)", a declarat Adrian Ionaşcu, director general Blue Air.

"Numărul pasagerilor a crescut, de asemenea, la fel şi gradul de ocupare al curselor operate de companie, în pofida contextului economic deosebit de dificil. Toate aceste creşteri procentuale se datorează numărului crescut de destinaţii. Dacă anul trecut operam 31 de destinaţii, anul acesta numărul destinaţiilor a ajuns la 49", mai afirmă directorul general Blue Air.

Blue Air s-a dezvoltat şi în ceea ce priveşte investiţiile în flotă şi infrastructură. Faţă de primele şase luni ale anului 2008, atunci când Blue Air opera cu şase aeronave (aproximativ 1.000 locuri), pe parcursul primei jumătăţi a acestui an flota companiei a atins numarul de nouă aeronave, ultima achiziţionată fiind modelul Boeing 737 Next Generation, adusă în luna mai. În momentul de faţă compania dispune de o capacitate de aproximativ 1.500 locuri.

În plus, pe data de 22 iulie 2009 au fost demarate proiectele pentru Aeroportul Internaţional din Bacău, unde se vor investi în 30 de luni aproximativ 45 milioane de euro. Contractul cu Poşta Română este în continuare în vigoare, Blue Air fiind un partener de încredere pentru această instituţie, livrând la timp toate comenzile sale.

Mai mult decât atât, în următorii patru ani flota companiei Blue Air se va mări cu cinci avioane, contractul de achiziţionare a modelului Boeing 737 Next Generation fiind semnat încă de anul trecut. La contractul existent, compania Blue Air se află în pline negocieri cu compania Boeing pentru achiziţionarea a încă 10 aeronave Boeing 737 Next Generation la care se adaugă cinci opţiuni suplimentare.

Astfel, în cazul unei noi comenzi ulterioare, Blue Air va avea prioritate în ceea ce priveşte perioada de livrare, pentru comanda suplimentară de 5 aeronave. Investiţia totală, la valoarea de catalog, pe care compania Blue Air urmează să o facă în urma finalizării negocierii în curs, va fi de peste un miliard de dolari.

Blue Air este singura companie de smart flying cu capital 100 la sută privat românesc. Compania este autorizată să efectueze zboruri regulate interne şi internaţionale de pasageri, zboruri de tip charter la cerere şi transporturi cargo. Flota companiei este constituită în prezent din nouă aeronave Boeing 737: trei aeronave seria 737 - 300, două aeronave seria 737 - 400, o aeronavă seria 737-500 şi trei aeronave 737 - 800 Next Generation, cu capacităţi între 126 şi 189 de locuri.

Pe parcursul anului 2008, peste 1,11 milioane pasageri au zburat cu Blue Air. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007, când peste 900.000 de călători au ales să zboare cu operatorul de transport aerian românesc, Blue Air înregistrează o creştere de peste 23 la sută. Pentru acest an, Blue Air anticipează un total de 1.7 milioane călători.

În ceea ce priveşte indicatorii economici, Blue Air a înregistrat o cifră de afaceri de 124.13 milioane euro în 2008 şi estimează 170 de milioane pentru 2009. Echipajele Blue Air sunt formate din piloţi experimentaţi (majoritatea având peste 15.000 de ore de zbor).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb