Banca Naţională a României a atras la începutul acestei săptămâni peste 200 milioane de lei de la trei bănci, sumă ce a fost plasată în depozite cu scadenţa la o săptămână, mai exact pe 27 iulie şi pentru care a oferit o dobândă anuală de 9%, egală cu cea de politică monetară.
Săptămâna trecută, Banca Centrală a mai atras 1,9 miliarde lei de la nouă bănci şi a plasat banii în depozite cu scadenţa pe 24 iulie, dobânda bonificată fiind tot de 9% pe an.
În primele trei luni din acest an, Banca Naţională nu a atras depozite de la băncile din sistemul din ţara noastră, însă în luna aprilie valoarea medie zilnică a depozitelor atrase s-a ridicat la 103,3 milioane lei, iar dobânda plătită de BNR a fost de 10% pe an. Ulterior, în luna mai, BNR nu a mai atras depozite.
În schimb, în primele cinci luni din 2009, Banca Naţională a României a efectuat din ce în ce mai des operaţiuni de tip REPO prin care a injectat lichiditate în piaţă. Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor prin care BNR a injectat lichiditate în sistem a crescut de la 274,6 milioane lei în luna ianuarie, până la un maxim de 811,4 milioane lei în aprilie, după care a scăzut la 643, 8 milioane lei în mai. Dobânzile la operaţiunile REPO au urmat un trend descendent, coborând, odată cu reducerea nivelului dobânzii de politică monetară.
Banca Naţională a României a afişat, în prima parte a zilei de ieri, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 7,01% pe an, în creştere faţă de cel din şedinţa anterioară, de 5,88% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a urcat la 7,51% pe an, de la nivelul de vineri, de 6,38% pe an.