BNR acordă "Aedificia Carpaţi" 3 milioane de lei pentru finalizarea reabilitării clădirii sucursalei Constanţa

Dumitru Coman
Bănci-Asigurări / 21 ianuarie 2017

BNR acordă "Aedificia Carpaţi" 3 milioane de lei pentru finalizarea reabilitării clădirii sucursalei Constanţa

BNR mai plăteşte aproape 3 milioane de lei constructorului "Aedificia Carpaţi" pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii sucursalei Constanţa, imobil de patrimoniu situat în piaţa Ovidiu, construit în anul 1913 pentru a deveni Hotel Mercur, informează News.ro.

Lucrările, începute în 2014, ar fi trebuit să se încheie iniţial la jumătatea anului trecut, după care termenul a fost prelungit până la finele anului, însă nu a fost respectat, iar fondurile s-au dovedit insuficiente.

Banca Naţională a României, care deţine clădirea încă din perioada comunistă, a decis în anul 2011 să o reabiliteze, fiind într-un stadiu avansat de degradare.

După trei ani de probleme care au vizat licitaţiile, cu numeroase contestaţii, banca centrală a atribuit contractul la jumătatea anului 2014 firmei de construcţii "Aedificia Carpaţi" din Bucureşti, controlată de omul de afaceri Petre Badea, pentru o sumă de peste 18 milioane de lei.

Firma de construcţii s-a mai ocupat de lucrările de modernizare a Băncii Naţionale şi a câştigat contracte pentru lucrări la Palatul Cotroceni, Palatul Parlamentului, Teatrul Naţional, Ateneul Român, Palatul Patriarhiei, Biblioteca Naţională, respectiv cele mai importante clădiri din Capitală.

Anul trecut, în februarie, suma pentru realibitarea fostului hotel Mercur a fost suplimentată cu circa 300.000 de lei, iar lucrările ar fi trebuit finalizate iniţial la mijlocul anului.

Termenul a tot fost amânat, iar BNR va mai achita încă 2,63 milioane de lei constructorului, în urma unei negocieri, pentru lucrări suplimentare de amenajare, potrivit unui anunţ publicat pe portalul de achiziţii publice SEAP. Estimarea iniţială a contractului era de 3,37 milioane de lei.

Cladirea de patrimoniu deţinută de banca centrală este una dintre cele mai vechi din Constanţa, situată în Piaţa Ovidiu, lângă portul Tomis.

Hotelul Mercur, construit în anul 1913 pe locul fostului hotel Gambetta, care nu avusese o fundaţie solidă, a fost cel mai modern şi luxos din oraş, cu 2 lifturi, iluminare electrică, băi, apă rece şi caldă în fiecare cameră, încălzire centrală, precum şi telefon. Clădirea în stil eclectic, formată din parter, patru etaje şi terasă, mai dispunea de o sală de lectură şi terase în amfiteatru cu vedere la mare, mobilier cumpărat din străinătate şi personal atent selecţionat.

După anul 1927, clădirea a fost vândută către banca "Marmorosch Blank & Co", apoi închiriată Bursei de Comerţ Constanţa, fiind ulterior sediul Băncii Industriilor şi Meseriilor Dobrogene.

Imobilul a intrat în posesia Băncii Naţionale a României în perioada comunistă, aici desfăşurându-şi activitea sucursala locală. Lucrul angajaţilor BNR va fi reluat în vechiul sediu după finalizarea reabilitării, unde va funcţiona şi un centru de procesare numerar şi cercetare bancară.

Aedificia Carpaţi a realizat în anul 2015 afaceri de 203,5 milioane de lei (circa 45 mil. euro), în creştere cu peste 3% faţă de anul precedent, însă profitul net s-a diminuat cu 20%, la 8,26 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice. Datele pentru anul trecut nu sunt încă disponibile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb