BNR bate 1.750 de monede de aur, argint şi tombac cuprat dedicate lui Vlad Ţepeş

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 septembrie 2009

Banca Naţională a României (BNR) pune de miercuri în circulaţie, în scop numismatic, 250 de monede din aur, 500 din argint şi 1.000 din tombac cuprat dedicate lui Vlad Ţepeş cu ocazia aniversării a 550 ani de la prima atestare documentară a oraşului Bucureşti de către acesta, la 20 septembrie 1459.

Monedele din aur au o valoare nominală de 500 lei, un diametru de 35 milimetri şi vor fi bătute în 250 de exemplare, se arată într-un comunicat al băncii centrale transmis luni.

Monedele din argint au o valoare nominală de 10 lei, un diametru de 37 milimetri şi un tiraj de 500 de exemplare, în timp ce monedele din tombac cuprat au o valoare nominală de 1 leu, 37 milimetri diametru şi un tiraj de 1.000 de exemplare.

Aversul prezintă, în prim plan, portretul domnitorului Vlad Ţepeş, iar sub portret inscripţia "VLAD TEPEŞ". În stânga este prezentată imaginea unei ferestre din palatul voievodal "Curtea Veche", iar sub ea, stema României. La exterior, în partea de sus, este prezentată inscripţia "ROMÂNIA", iar dedesubtul ei, valoarea nominală a monedei şi anul emisiunii - 2009.

Reversul prezintă, în centru, imaginea palatului voievodal "Curtea Veche", iar deasupra documentul primei atestări a Bucureştiului şi inscripţiile "1459" şi "BUCUREŞTI". Dedesubt sunt prezentate inscripţiile "PALATUL VO-IEVO-DAL "CURTEA VECHE", în dreapta şi "550 DE ANI DE LA PRIMA ATESTARE DOCU-MENTARĂ", pe mijloc.

Fiecare monedă, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactată în limba română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.

Preţurile de vânzare, exclusiv TVA, sunt următoarele: 4.340 lei/bucată pentru moneda de aur, 185 lei/bucată pentru moneda de argint şi 85 lei/bucată pentru moneda de tombac cuprat şi nu includ preţul casetei de prezentare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur, argint şi tombac cuprat, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb