BNR: CE a cerut întărirea independenţei băncii centrale

V.D.
Bănci-Asigurări / 29 mai 2018

CE a cerut întărirea independenţei băncii centrale

Comisia Europeană (CE) şi Banca Naţională a României (BNR) au cerut, în mod constant, întărirea independenţei pentru banca centrală, dar unele propuneri legislative recente şi nerespectarea patrimoniului BNR merg în direcţia inversă acestor cereri, a afirmat ieri, directorul de comunicare al BNR, Dan Suciu, conform News.ro.

Senatorul liberal Florin Cîţu a scris luni, pe pagina sa de Facebook, că CE şi BCE cer modificarea statutului BNR astfel încât reprezentanţii Ministerului Finanţelor să nu mai poată participa la şedinţele de politică monetară apreciind că este prea mare riscul unor inflenţe politice şi, în aceeaşi notă, cele două instituţii solicită şi introducerea unei prevederi exprese vizând blocarea oricărei încercări a Guvernului de a influenţa deciziile BNR.

CE şi BNR au cerut, în mod constant, o întărire a independenţei pentru banca centrală, dar există măsuri legislative care merg în direcţia inversă, a avertizat Suciu.

"În mod constant, CE şi BNR au cerut o întărire a independenţei pentru banca centrală. Există unele măsuri legislative, precum cea a senatorului PNL Daniel Zamfir, care merg în sens invers acestor cereri", a afirmat Suciu, pentru News.ro.

O iniţiativă legislativă recentă a senatorului Daniel Zamfir vizează modificarea Legii 312 privind statutul BNR, astfel încât să fie abrogate alineatele din lege care îi exonerează de răspunderea civilă sau penală pe membrii Consiliului de Administraţie.

Totodată, unele măsuri care nu respectă patrimoniul BNR pot fi văzute ca un atac la adresa independenţei băncii centrale, consideră Suciu.

Arenele de tenis şi stadionul de fotbal din Parcul cu Platani ar putea trece din proprietatea BNR în cea a Ministerului Tineretului şi Sportului, potrivit unui proiect de lege susţinut de PSD.

În decembrie 2017, Daniel Zamfir a anunţat că solicită denunţarea unilaterală a protocolului privind Arenele BNR, apreciind că acesta este ilegal, deoarece BNR nu a respectat condiţiile impuse. Totodată, fostul preşedinte al COSR, Ion Ţiriac, a afirmat că a înaintat o acţiune judecătorească împotriva BNR pentru trecerea bazei în folosinţa sportului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mai rămâne sa se declare Republica independenta Isărescu & gașca. Drept sa bata moneda au deja

    ...

    banca antinationala a romaniei pentru ca interzice statului sa dispuna de ce-i apartine asa cum doreste si asta nu are legatura cu psd-ul sau dragnea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb