BNR:  CNSM a desfăşurat cea de-a patra şedinţă din acest an

S.B.
Bănci-Asigurări / 21 decembrie 2020

CNSM a desfăşurat cea de-a patra şedinţă din acest an

În data de 18 decembrie 2020 s-a desfăşurat, prin procedură scrisă, cea de-a patra şedinţă din acest an a Consiliului general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), potrivit unui comunicat remis redacţiei.

În cadrul şedinţei, au fost supuse analizei şi deciziei membrilor CNSM lucrări care vizează politica macroprudenţială şi riscul sistemic, respectiv analiza periodică de recalibrare a amortizorului anticiclic de capital.

De asemenea, Consiliul general al CNSM a fost informat cu privire la: (i) caracteristicile, modul de implementare şi implicaţiile asupra stabilităţii financiare ale măsurilor adoptate cu scopul de a proteja economia reală de efectele pandemiei COVID-19, (ii) impactul planurilor de finanţare ale instituţiilor de credit asupra fluxului de creditare către economia reală, (iii) rezultatele exerciţiului de testare la stres a solvabilităţii sectorului bancar şi (iv) riscurile sistemice identificate la nivelul sistemului financiar naţional.

Cu această ocazie, a fost aprobată, cu unanimitate de voturi, Recomandarea CNSM nr. R/9/2020 privind amortizorul anticiclic de capital. Date fiind incertitudinile privind evoluţia viitoare a economiei şi a dinamicii observată în cazul activităţii de creditare, atât la nivel agregat, cât şi sectorial, se recomandă ca Banca Naţională a României să menţină rata amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0 (zero) la sută. Decizia de menţinere a amortizorului CCyB la nivelul de zero la sută se înscrie în direcţia măsurilor de natură fiscală, monetară şi de supraveghere micro şi macroprudenţială adoptate la nivel naţional şi european pentru a asigura menţinerea unei baze solide de capital şi de lichiditate pentru sectorul bancar în scopul sprijinirii economiei reale.

În plus, pe ordinea de zi a Consiliului general al CNSM s-a aflat şi aprobarea transmiterii către Comitetul European pentru Riscul Sistemic (CERS) a notificărilor referitoare la implementarea unor recomandări precum: (i) Recomandarea CERS/2015/1 privind recunoaşterea şi stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice pentru expunerile faţă de ţări terţe, (ii) Recomandarea CERS/2019/18 privind colectarea şi schimbul de informaţii în scopuri macroprudenţiale cu privire la sucursalele instituţiilor de credit care au sediul principal într-un alt stat membru sau într-o ţară terţă, (iii) Recomandarea CERS/2019/3 de modificare a Recomandării CERS/2016/14 privind acoperirea unor lacune la nivelul datelor privind bunurile imobile şi (iv) Recomandarea CERS/2020/8 referitoare la monitorizarea implicaţiilor asupra stabilităţii financiare ale măsurilor privind moratoriile pentru credite, schemele publice de garantare a creditelor şi alte măsuri de natură fiscală luate pentru a proteja economia reală de efectele pandemiei COVID-19.

În cadrul şedinţei, Consiliul general al CNSM a aprobat, totodată, Regulamentul CNSM nr. 1/2020 pentru modificarea şi completarea Regulamentului CNSM nr. 2/2017 privind metodologia şi procedura utilizate pentru stabilirea amortizoarelor de capital şi sfera de aplicare a acestor instrumente, având în vedere necesitatea de a se armoniza cadrul naţional de reglementare cu prevederile Directivei (UE) 2019/878 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 mai 2019 de modificare a Directivei 2013/36/UE în ceea ce priveşte entităţile exceptate, societăţile financiare holding, societăţile financiare holding mixte, remunerarea, măsurile şi competenţele de supraveghere şi măsurile de conservare a capitalului (CRD V), potrivit comunicatului

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb