BNR emite o monedă cu tema "Timişoara - primul oraş european iluminat electric"

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 noiembrie 2009

O monedă din argint cu tema "Timişoara - primul oraş european iluminat electric" va fi pusă în circulaţie de către Banca Naţională a României, în scop numismatic, începând cu data de 25 noiembrie 2009.

Moneda are valoarea nominală de 10 lei, forma rotundă, diametrul de 37 mm, greutatea de 31,103 g, potrivit unui comunicat al BNR.

Aversul prezintă în partea stângă valoarea nominală 10 LEI, un felinar de epocă pentru iluminatul stradal, inscripţia "ROMANIA", anul de emisiune 2009 şi stema României, iar în partea dreaptă imaginile câtorva clădiri şi monumente reprezentative din Timişoara, şi anume: Domul romano-catolic, un fragment din monumentul Sfintei Treimi, statuia Fecioarei Maria, Opera română, Catedrala ortodoxă, Muzeul Banatului şi podul "Mitropolit Şaguna" peste râul Bega.

Reversul prezintă inscripţia în arc de cerc pe patru rânduri "TIMISOARA - PRIMUL ORAS EUROPEAN ILUMINAT ELECTRIC", imagini reprezentând: centrala hidroelectrică de pe râul Bega, un grup de trei generatoare de curent electric şi clădirea primei centrale electrice din Timişoara, iar în partea de jos, inscripţia "1884".

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba româ-nă, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR, cu folio argintiu.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare, iar preţul de vânzare este de 170,00 lei, exclusiv TVA. Preţul nu include contravaloarea cutiei de prezentare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea cu tema: Timişoara - primul oraş european iluminat electric, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a Româ-niei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cautati pe google si veti descoperi ca primul oras iluminat electric a fost Nürunberg apoi Berlinul , chiar ceri de la BNR nu se documenteaza putin? bate moneda cu inscriptii gresite , frumos !

    The first electric lamps used for street lighting were arc lamps installed experimentally in le Quai Conti and La Place da la Concorde, Paris, by Messrs Deleuil et Archereau in 1841. There was an arc lamp erected on the north tower of the Hungerford Bridge in Britain by W.E.Staite in 1849 which burned for 3 hours a night over a two week experimental period.

    La Rue Imperiale in Lyons was the first street permanently lit by arc lamps installed by Messrs. Lacassagne et Thiers in 1857. Little further progress appears to have been made in France until L'avenue del'Opera, in Paris which was lit in June 1878.

    Source - The New Shell Book of Firsts 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb