BNR estimează inflaţie de minus 0,3% anul acesta şi de 0,7% anul viitor

Macroeconomie / 6 august 2015

BNR estimează inflaţie de minus 0,3% anul acesta şi de 0,7% anul viitor

BNR a revizuit în jos prognoza pentru rata anuală a inflaţiei, la minus 0,3% pentru acest an şi la 0,7% anul viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte în scădere faţă de proiecţia anterioară, urmând să intre în interiorul intervalului din jurul ţintei în T1 2017, a anunţat astăzi guvernatorul Mugur Isărescu.

Potrivit Raportului trimestrial asupra inflaţiei, aprobat marţi de Consiliul de Administraţie şi prezentat astăzi de guvernatorul BNR, scenariul de bază realizat de BNR a luat în calcul informaţiile disponibile la 15 iulie, înainte de retrimiterea Coldului Fiscal în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis, la 17 iulie.

"Rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată la valori negative până în mai 2016, va reveni la valori pozitive, dar inferioare, până la sfârşitul anului 2016, intervalului ţintei şi a reintra în interiorul acestuia (2,5% plus/minus 1 punct procentual - n.r.) începând cu trimestrul I din 2017. În cea mai mare parte a intervalului de prognoză, rata anuală a inflaţiei va fi marcată de reducerile succesive ale cotei TVA", a declarat astăzi Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR spunea, în urmă cu două zile, că inflaţia se va menţine în teritoriu negativ timp de trei trimestre şi va reveni apoi în teritoriu pozitiv, însă va rămâne sub nivelul minim al intervalului de variaţie (1,5% - n. r.) până la începutul anului 2017.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cum spuneam si ieri intr-un comentariu singura solutie este cresterea cursului de schimb leu/euro pentru a acoperii deflatia.pericolul deflatiei este mult mai mare decat al inflatiei.Banca centrala a unei tari are ca scop principal atingerea tintei de inflatie nu a cursului de schimp.Va intelege si isarescu asta pregatitiva nu are solutie in deflatie datoriile cresc iar 0.3-0.5 catareste destul de greu pt datoriile firmelor si ale statului.Daca ai fi avut o inflatie de2 (normala) datoria scadea in termeni reali cu 2% .Diferenta in acest moment este de 2.3%, pentru o companie scaderea profitului cu 2-3 % catareste greu banii astia s-ar putea intoarce in investitii( priviti cazul america in 29)

    1. Nu este neapărat scopul obligatoriu al unei bănci centrale. Greșești. Scopul BNR, așa cum este scris în statut, este "asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor".

      Este normală o scădere a inflației, ba chiar o deflație temporară, ca urmare a scăderii unor taxe. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb