Pe măsură ce protecţionismul continuă să crească în întreaga lume, fluxurile comerciale globale se adaptează, potrivit unei analize visualcapitalist.com, care aminteşte că, anul trecut, exporturile mondiale de bunuri au totalizat 23,8 trilioane de dolari, în scădere cu 5% faţă de 2022.
În ciuda faptului că se confruntă cu un val de taxe vamale, exporturile de bunuri ale Chinei demonstrează rezistenţă, ţara asiatică fiind lider global în domeniu. În 2023, volumul exporturilor Chinei s-a apropiat de maximele istorice, în condiţiile în care preţul exporturilor sale produse în fabrici a scăzut cu 10%, în medie.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), cel mai mare exportator din lume - China - a livrat mărfuri de 500 de miliarde de dolari spre America anul trecut, dar acest lucru s-ar putea schimba drastic sub administraţia lui Donald Trump.
Conform OMC, valoarea în dolari a exporturilor a scăzut în 20 dintre cei mai mari 30 de exportatori din lume, deoarece numărul restricţiilor comerciale a crescut la aproape 3.000 la nivel mondial - cifră de aproximativ cinci ori mai mare decât în 2015. China a exportat mărfuri, de 3,4 trilioane de dolari în lume, anul trecut, depăşind America cu aproape 1,4 trilioane de dolari. America, numărul doi mondial, cu peste 2 trilioane de dolari, a fost pentru ultima dată cel mai mare exportator mondial în 1979, dar de atunci a cunoscut un deficit comercial în creştere. Cu toate acestea, exporturile de energie, cel mai important export al Americii, s-au schimbat în mare parte de la deficit la excedent, în ultimul deceniu. În 2023, SUA au atins un excedent net de energie de 65 de miliarde de dolari, consolidându-şi balanţa comercială. O creştere semnificativă a producţiei interne de energie a protejat SUA de şocurile preţului petrolului, precum cele declanşate de războiul Rusia-Ucraina, care a afectat grav economiile europene.
Germania, al treilea exportator mondial, cu 1,69 trilioane de dolari, a înregistrat o creştere uşoară a exporturilor de bunuri (+1%), chiar dacă economia sa a scăzut. Economia industrializată a Germaniei a fost afectată în special de creşterea preţului petrolului, astfel că mai multe companii au fost nevoite să-şi întrerupă producţia din cauza creşterii preţurilor energiei. În 2023, ţara a exportat mărfuri în valoare de 160 de miliarde de dolari în America, cea mai mare piaţă a sa de export. Cu toate acestea, exporturile către SUA ar putea scădea cu până la 15% dacă tarifele propuse de Trump vor intra în vigoare. Sectoarele auto şi farmaceutic ar fi cele mai afectate, în scădere cu 32%, respectiv 35%, potrivit sursei citate.
Pe locul al patrulea în rândul exportatorilor lumii găsim Ţările de Jos (Olanda), cu 935 de miliarde de dolari, iar pe al cincilea - Japonia, cu 717 miliarde de dolari. Până la locul zece urmează Italia (677 miliarde de dolari), Franţa (648 miliarde de dolari), Coreea de Sud (632 miliarde de dolari), Mexic (593 miliarde de dolari), Hong Kong (574 miliarde de dolari). Locurile 11 - 20 arată astfel: Canada (569 miliarde de dolari), Belgia (562 miliarde de dolari), Marea Britanie (521 miliarde de dolari), Emiratele Arabe Unite (488 miliarde de dolari), Singapore (476 miliarde de dolari), Taiwan (432 miliarde de dolari), India (432 miliarde de dolari), Rusia (424 miliarde de dolari), Spania (423 miliarde de dolari), Elveţia (420 miliarde de dolari).
În totalul exporturilor lumii, China a avut o cotă de 14,2% în 2023, SUA - de 8,5%, iar Germania, de 7,1%. Celelalte ţări clasate până pe poziţia a zecea au beneficiat de următoarele cote în exporturile mondiale: Olanda 3,9%, Japonia 3%, Italia 2,8%, Franţa 2,7%, Coreea de Sud 2,7%, Mexic 2,5%, Hong Kong 2,4%.
Opinia Cititorului