• CEC Bank majorează dobânda la depozite cu 16%
Decizia Băncii Naţionale a României (BNR) de menţinere a dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% are menirea să calmeze spiritele, este de părere Ruxandra Andrei, directorul portalului de comparaţie a creditelor "FinZoom": "Este o măsură de calmare a spiritelor, când toată lumea a început să < spargă > depozitele şi să le schimbe de pe o monedă pe alta. Totodată, este o măsură de susţinere a trendului de scădere a dobânzilor pe piaţa bancară", a susţinut domnia sa.
Din decembrie şi până în prezent, nivelul mediu al dobânzilor în lei de pe piaţa creditelor de consum fără garanţii a scăzut cu mai mult de 4 puncte procentuale, ne-a explicat reprezentantul "FinZoom", adăugând că, în perioada următoare, vom vedea scăderi mai timide ale dobânzilor, de maxim un punct procentual.
Otilia Ciotau, economistul-şef al Piraeus Bank, opinează că Banca Centrală nu va mai putea relaxa dobânda de politică monetară, iar procesul de creştere a creditării va fi afectat.
• Radu Graţian Gheţea: Este posibil să vedem o creştere a dobânzilor la depozite
Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi al CEC Bank, ne-a declarat că băncile din ţara noastră au traversat, de-a lungul timpului, situaţii mult mai complicate decât în prezent, luând în calcul o eventuală majorare a dobânzilor la depozite dacă rata inflaţiei va muşca din randamentul bonificaţiilor din economisire, în contextul în care BNR nu intervine pe piaţă.
Domnia sa ne-a spus că, începând de astăzi, CEC Bank va majora dobânzile la depozitele pe 3, 6, 9 şi 12 luni cu 16%, concluzionând: "Sunt convins că băncile vor găsi soluţii. Fiecare bancă îşi va modela activitatea astfel încât să reziste la concurenţa de piaţă".
• Florian Libocor, BRD: Probabilitatea unei creşteri a dobânzii cheie până la sfârşitul anului nu poate fi exclusă, însă o astfel de decizie trebuie cântărită cu atenţie
Decizia BNR de menţinere a dobânzii de politică monetară este adecvată situaţiei pe care o traversăm, opinează Florian Libodor, economistul-şef al BRD. Domnia sa a precizat: "Probabilitatea unei creşteri a dobânzii de politică monetară până la sfârşitul anului nu poate fi exclusă, însă cred că o astfel de decizie va fi cântărită cu atenţie. Dacă va fi necesar, Banca Centrală va lua această decizie. Cred că politica monetară nu-şi va asuma efectele negative ale unei politici fiscal-bugetare neadecvate, ci le va corecta".
Pe de altă parte, un analist ce doreşte să-şi păstreze anonimatul, ne-a spus că Banca Centrală va fi nevoită, în cele din urmă, să crească dobânda de politică monetară în cursul acestui an, având în vedere anticipaţiile inflaţioniste.