BNR NU MODIFICĂ DOBÂNDA DE POLITICĂ MONETARĂ Decizie de calmare a spiritelor

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 iulie 2010

CEC Bank majorează dobânda la depozite cu 16%

Decizia Băncii Naţionale a României (BNR) de menţinere a dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% are menirea să calmeze spiritele, este de părere Ruxandra Andrei, directorul portalului de comparaţie a creditelor "FinZoom": "Este o măsură de calmare a spiritelor, când toată lumea a început să < spargă > depozitele şi să le schimbe de pe o monedă pe alta. Totodată, este o măsură de susţinere a trendului de scădere a dobânzilor pe piaţa bancară", a susţinut domnia sa.

Din decembrie şi până în prezent, nivelul mediu al dobânzilor în lei de pe piaţa creditelor de consum fără garanţii a scăzut cu mai mult de 4 puncte procentuale, ne-a explicat reprezentantul "FinZoom", adăugând că, în perioada următoare, vom vedea scăderi mai timide ale dobânzilor, de maxim un punct procentual.

Otilia Ciotau, economistul-şef al Piraeus Bank, opinează că Banca Centrală nu va mai putea relaxa dobânda de politică monetară, iar procesul de creştere a creditării va fi afectat.

Radu Graţian Gheţea: Este posibil să vedem o creştere a dobânzilor la depozite

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi al CEC Bank, ne-a declarat că băncile din ţara noastră au traversat, de-a lungul timpului, situaţii mult mai complicate decât în prezent, luând în calcul o eventuală majorare a dobânzilor la depozite dacă rata inflaţiei va muşca din randamentul bonificaţiilor din economisire, în contextul în care BNR nu intervine pe piaţă.

Domnia sa ne-a spus că, începând de astăzi, CEC Bank va majora dobânzile la depozitele pe 3, 6, 9 şi 12 luni cu 16%, concluzionând: "Sunt convins că băncile vor găsi soluţii. Fiecare bancă îşi va modela activitatea astfel încât să reziste la concurenţa de piaţă".

Florian Libocor, BRD: Probabilitatea unei creşteri a dobânzii cheie până la sfârşitul anului nu poate fi exclusă, însă o astfel de decizie trebuie cântărită cu atenţie

Decizia BNR de menţinere a dobânzii de politică monetară este adecvată situaţiei pe care o traversăm, opinează Florian Libodor, economis­tul-şef al BRD. Domnia sa a precizat: "Probabilitatea unei creşteri a dobânzii de politică monetară până la sfârşitul anului nu poate fi exclusă, însă cred că o astfel de decizie va fi cântărită cu atenţie. Dacă va fi necesar, Banca Centrală va lua această decizie. Cred că politica monetară nu-şi va asuma efectele negative ale unei politici fis­cal-bugetare neadecvate, ci le va corecta".

Pe de altă parte, un analist ce doreşte să-şi păs­treze anonimatul, ne-a spus că Banca Centrală va fi nevoită, în cele din urmă, să crească dobânda de politică monetară în cursul acestui an, având în vedere anticipaţiile inflaţioniste.

citeste COMUNICAT OFICIAL BNR

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb