Sistemul bancar românesc este solid, este bine capitalizat şi poate continua activitatea de creditare a economiei reale în mod eficient, însă, în condiţiile actuale, este necesar ca băncile să stimuleze puternic economisirea, asigurându-şi în mod dinamic resursele necesare creditării, a afirmat, miercuri seară, la o întâlnire cu oamenii de afaceri italieni, prim - viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
El a precizat că, în ceea ce priveşte perspectivele creditului, acesta va încetini probabil în jur de 15 - 20%, după evaluările Băncii Naţionale a României, în condiţiile în care ritmul de creştere anuală a creditului neguvernamental ajunsese, la ultima statistică a BNR, la 40%, de la un nivel de 50 - 60% în termeni reali.
Oficialul BNR a explicat oamenilor de afaceri italieni că, prin măsuri prudenţiale, BNR a acţionat constant pentru temperarea vitezei de creştere a creditului "la niveluri consistente cu cele care asigurau atingerea ţintei de inflaţie programată împreună cu Guvernul".
"În şapte paşi, rata dobânzii a ajuns la nivelul actual de 10,25. Aceste etape au început din noiembrie 2007, pentru că din august-septembrie anul trecut s-au resimţit presiuni inflaţioniste care, în final, au subminat atingerea ţintei de inflaţie", a spus reprezentantul Băncii Centrale.
Unimpresa România, Uniunea Întreprinderilor Italiene din România, a organizat, miercuri seară, o întâlnire între comunitatea de afaceri italiană din România şi reprezentanţi ai BNR. La întâlnire a participat şi Giovanni Ravasio, reprezentant al preşedintelui Comisiei Europene în România.
În timpul dezbaterii au fost prezentate punctele de vedere ale întreprinderilor, ale sistemului bancar şi al organismelor europene prin intervenţia lui Giovanni Ravasio, urmate de replica prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, care a prezentat o interpretare a evoluţiei celor mai importanţi indicatori macroeconomici (PIB, inflaţie, rata de schimb) din economia românească.