Boc: România nu este prinsă în criza datoriilor suverane

Ziarul BURSA #Politică / 26 octombrie 2011

Premierul Emil Boc afirmă că România se află, alături de Polonia, în topul ţărilor care alocă cei mai mulţi bani pentru investiţii, iar aceasta este "o dovadă a înţelegerii că în aceste vremuri grele singura soluţie pentru a ieşi din criză o reprezintă dezvoltarea şi crearea locurilor de muncă".

Premierul Emil Boc afirmă că România se află, alături de Polonia, în topul ţărilor care alocă cei mai mulţi bani pentru investiţii, iar aceasta este "o dovadă a înţelegerii că în aceste vremuri grele singura soluţie pentru a ieşi din criză o reprezintă dezvoltarea şi crearea locurilor de muncă".

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, la Carei, că România "nu este prinsă în criza datoriilor suverane", dar că există pericolul ca datoria să crească, în condiţiile în care Guvernul României nu va continua o politică prudentă. Domnia sa a precizat:

"Vreau să ştiţi că România are un avantaj în acest context global, pentru că nu este prinsă în criza datoriilor suverane. România are o datorie publică în PIB în jur de 31,8%, cu mult sub maximul de 60% permis de Maastricht, cu mult sub ce are Grecia - 162 la sută sau 119 la sută - Italia, datorie publică în Produsul Intern Brut. Acest lucru ne ajută să putem atrage investitori. Dar, dacă nu menţinem în continuare o politică prudentă, datoria poate creşte foarte repede, întrucât din nefericire dobânzile la bănci au crescut foarte mult din cauza Greciei şi a instabilităţii din zonă. Dacă nu mergem în continuare cu o politică prudentă, ritmul de îndatorare va creşte foarte repede şi putem şi noi, într-un an, într-un an şi jumătate, să ajungem într-o situaţie apropiată de cea a unor ţări cu dificultate din Uniunea Europeană".

Premierul a afirmat că Guvernul are în vedere accelerarea procesului de restructurare a companiilor de stat, prin introducerea managementului privat la aceste companii. "Procesul de restructurare a companiilor de stat trebuie să meargă în manieră accelerată şi mă refer aici, în special, la introducerea managementului privat la companiile de stat. Este prioritatea majoră pe care o avem pe linia reformelor companiilor de stat, pentru că de acolo se pot aduce mulţi bani la bugetul de stat, bani care în ultimii 20 de ani s-au dus la clientela politică. Asta este realitatea şi trebuie spusă în faţă, aşa cum este", a precizat el.

Boc: Voi propune o versiune prudentă a bugetului, dar nu se are în vedere diminuarea de salarii

Premierul Emil Boc va propune în faţa Parlamentului o "versiune prudentă" a bugetului pentru 2012, care să ferească România de riscuri majore dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte în Europa, însă "niciun scenariu nu are în vedere diminuarea de salarii sau impozitarea de pensii". Premierul Emil Boc a declarat că priorităţile bugetului pentru anul viitor vor fi investiţiile, atragerea fondurilor europene, respectiv crearea unor noi locuri de muncă.

Premierul Emil Boc a mai spus că Guvernul României are în vedere menţinerea cotei unice de impozitare la 16 la sută, respectiv creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene la 20 la sută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb