Boc: Vlădescu a bugetat sporuri fără să avertizeze în privinţa reducerilor salariale

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 21 septembrie 2010

Emil Boc şi Sebastian Vlădescu

Emil Boc şi Sebastian Vlădescu

Premierul Emil Boc l-a acuzat, ieri, pe fostul ministru al Finanţelor Publice Sebas-tian Vlădescu că a inclus în bugetul pentru 2010 bani pentru al treisprezecelea salariu, prime şi alte stimulente fără să avertizeze Guvernul că ulterior va fi necesară o reducere a salariilor în sectorul bugetar.

Emil Boc a susţinut că dacă el şi Guvernul ar fi fost avertizaţi asupra acestei situaţii, salariile nu ar mai fi fost diminuate, deoarece al treisprezecelea salariu, primele şi stimulentele ar fi fost eliminate din timp.

Declaraţiile lui Emil Boc la adresa fostului ministru vin după ce Sebastian Vlădescu a spus, într-un interviu televizat, că premierul nu se pricepe la economie.

Potrivit Mediafax, Emil Boc a declarat: "Mie îmi pare rău că Vlădes-cu se angajează într-o asemenea dis-cuţie. Nu pot totuşi să nu răspund dacă domnia sa a provocat o asemenea dezbatere. În primul rând, avea la dispoziţie calea demisiei dacă nu ar fi fost de acord cu vreo măsură promovată sau nu de Guvern la propunerea domniei sale, ori nu a fost cazul. L-aş întreba apoi, dacă era vorba de viziune sau de capacitate de înţelegere a crizei şi a economiei, cum a fost posibil ca, în ianuarie, să permită în buget plata celui de-al treisprezecelea salariu, a primelor de vacanţă, a altor stimulente, iar după câteva luni să vină cu reducerea cu 25% a salariilor ? Dacă avea o asemenea viziune şi mi-ar fi comunicat-o, fiţi convinşi că nu aveam o reducere cu 25% a salariilor, pentru că din timp am fi luat măsurile de eliminare a celui de-al treisprezecelea salariu, a primelor şi a stimulentelor, astfel încât să nu fi fost în situaţia de a reduce salariile bugetarilor".

Premierul a mai susţinut că Sebas-tian Vlădescu nu a prezentat Guvernului un nou sistem de impozitare a firmelor care să înlocuiască impozitul minim, deşi a avut opt luni la dispoziţie.

Sebastian Vlădescu susţinea, în schimb, zilele trecute, că autorităţile ştiau, din ianuarie, de necesitatea introducerii unor măsuri dure de austeritate, dar anunţul a fost amânat până în luna mai întrucât o astfel de decizie este extrem de greu de asumat politic.

Potrivit fostului ministru, capacitatea premierului Emil Boc de a înţelege complexitatea şi dificultăţile economiei româneşti este limitată, în primul rând din cauza pregătirii aces-tuia, mai ales în contextul unei perioade extrem de dificile precum criza.

Vlădescu a mai declarat că preşedintele Traian Băsescu l-a sus-ţinut pentru funcţia de ministru al Finanţelor, dar ceea ce nu a funcţionat a fost relaţia sa cu prim-ministrul Emil Boc.

Boc, în Parlament: "Greul nu a trecut încă. Lunile următoare vor fi decisive"

Premierul Emil Boc s-a prezentat, ieri, în Parlament, la dezbaterile politice de la Camera Deputaţilor, a căror temă a fost situaţia prezentă şi evoluţia socio-economică a ţării. Primul-ministru a susţinut că "greul nu a trecut încă" şi că lunile următoare vor fi decisive pentru reforme şi asigurarea unei creşteri economice "sănătoase", bazate pe productivitate, nu pe datorie şi consum. Boc a anunţat că, anul viitor, vor fi alocaţi, în cadrul bugetului, 9 miliarde lei pentru cofinaţarea proiectelor europene. Premierul a mai spus că deficitul bugetar va fi de 4,4% anul viitor şi că obiectivul principal va fi eliberarea de resurse pentru investiţii. Boc a subliniat că deficitul bugetului de pensii va fi de 3 miliarde euro şi, în lipsa reformei, acesta poate să ajungă chiar la 5 miliarde euro. Primul-ministru a mai susţinut că orice Guvern ar fi fost în locul actualului cabinet s-ar fi văzut nevoit să adopte măsuri de austeritate şi a enumerat măsurile pentru susţinerea mediului de afaceri adoptate, printre care menţinerea cotei unice la 16% şi neimpozitatarea profitului reinvestit. Emil Boc l-a acuzat pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu de ineficienţă la conducerea Guvernului şi pe parlamentari că au sesizat Curtea Constituţională în privinţa tăierii pensiilor, fapt ce a dus la majorarea TVA la 25%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb