Bogaţii devin mai bogaţi, pe fondul dezvoltării inteligenţei artificiale

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 iunie 2023

Bogaţii devin mai bogaţi, pe fondul dezvoltării inteligenţei artificiale

Inteligenţa artificială a fost una dintre temele definitorii ale pieţei de acţiuni din Statele Unite în acest an, sporind considerabil averile unor dintre cei mai bogaţi oameni din lume, conform Business Insider.

Interesul pentru ChatGPT, robotul ce pare că poate să livreze răspunsuri elaborate la întrebări despre aproape orice, s-a răspândit rapid pe pieţe, investitori de renume achiziţionând acţiuni la companii despre care cred că pot pune umărul la dezvoltarea domeniului. Giganţii din tehnologie precum Meta Platforms (fostul Facebook) şi Nvidia au crescut puternic datorită boom-ului AI, la fel şi Microsoft, Alphabet (societatea mamă a Google) şi Oracle. În aceste condiţii, fondatorii acestor companii, deja printre cei mai bogaţi oameni din lume, au devenit şi mai bogaţi.

Acţiunile Meta urcaseră de la începutul anului până la finele săptămânii trecute cu 134%, atât datorită creşterii AI cât şi reducerilor de costuri, context în care averea lui Mark Zuckerberg a urcat cu peste 57 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index, scrie Business Insider.

Larry Ellison, fondatorul Oracle, l-a întrecut pentru prima dată pe Bill Gates, după ce averea sa a crescut cu 47 miliarde de dolari în 2023, datorită aprecierii cu 55% a acţiunii companiei. Gates a devenit mai bogat cu 24 miliarde de dolari în acest an, pe fondul creşterii acţiunilor Microsoft, gigantul tehnologic fiind o investiţie preferată pentru figuri legendare de pe Wall Street, precum Stanley Druckenmiller. (A.I.)

Jensen Huang, fondatorul Nvidia, şi-a văzut averea personală crescând cu 24 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg, în condiţiile în care procesoarele grafice fabricate de companie sunt utilizate în aplicaţii de inteligenţă artificială. Acţiunile Nvidia au o apreciere de aproape 200% în acest an, capitalizarea companiei depăşind pragul de un miliard de dolari.

În ansamblu, averea celor ce fac parte din Bloomberg Billionaires Index a urcat cu peste 150 miliarde de dolari în acest an, conform calculelor Business Insider, scrie publicaţia americană.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. anul trecut , 2022 , toate aceste firme ( microsoft, oracle , meta , nvidia ) au picat tare de tot !

    miliardarii din articol au pierdut averi uriase ( pe hartie )  

    acum au recuperat o parte din ce au pierdut anul trecut  

    doar Nvidia a depasit caderea de anul trecut , celelalte sant inca pe pierdere

    la fel si miliardarii de care vorbiti  

    1. Oricum, sa nu le plangem de mila!

      CA PACAT CA TOVARASUL CIOLACU , NU ARE PUTERE ASUPRA LOR ....... AI ARANJA EL ....... IMEDIAT , LE INCONDEIA O TAXA DE '''''''''' SOLIDARITATE IN STIL ROMANESC '''''''' , DE MAI MARE DRAGUL ..... LUA NU 7 , CI 14 PIEI , DE PE CAPITALISTII ATAT DE NESUFERITI LUI ...... ASA , AR FI AVUT BANI DESTUI ; SI PENTRU SALARIILE DEMNITARILOR , CARE MUNCESC DIN GREU ; SI PENTRU TOT SECTORUL BUGETAR , CARE SI ALA , SE RUPE RAU DE TOT , CU MUNCA ....... SI PENTRU PENSII ( IN SPECIAL , ALEA NESIMTITE .... ) ; SI PENTRU AJUTOARE SOCIALE ; ..... SI PENTRU ..... SI PENTRU ...... CE PACAT !!!!!!! DA ..... ASTA ZIC SI EU : E TRAGIC .............

      Ce păcat că nu poți să îți dai seama singur că fără sectorul bugetar de unde trag bani și sunt abonati majoritatea privaților nu ați exista și țara s-ar duce pe râpă.

      Poate că e greu să discerni atâta informație dar fără sectorul bugetar în care muncesc o mulțime de oameni pe salarii mici și asigură zi de zi serviciile pentru ca societatea să funcționeze voi toți marii privați care bineânțeles ați plecat tot din funcții bine platite de la stat ați fi în foame mâine. 

      Hai să o terminăm o data cu bugetarii grași și bine plătiți pentru că știți și voi că întradevăr există unele clase ocupaționale cum ar fi medicii, judecătorii, polițiștii, procurorii, cei de la diferitele regii și specialii care trăiesc bine restul avem salarii mici și nu ne plangem la fel ca privații care au venituri confidențiale. 

      Poate că voi privații ați face bine să plătiți salarii mai bune angajaților și să vă gândiți când vă îmbogațiți lună de lună pe spatele angajaților prost platiți care vă slujesc zi de zi. 

      Hai să nu mai fim ipocriți și să căutăm să fim noi un exemplu de bune practici și omenie și poate așa vom avea o șansă să ne schimbăm. 

      Altfel nu avem nici o șansă. 

      Mulțumesc.

      D-le bugetar, mie nu-mi convine cum guvernul si BNR devalorizeaza valoarea leului, pe care l-am economisit si pt care lucrez, ca sa va tina pe voi hoardele de bugetari in puf. Nu m-ar deranja daca si-ar permite, sa va poleiasca cu aur. Dar se-ndatoreaza si printeaza bani si creeaza inflatie pt niste cheltuieli bugetare total nesustenabile.

      Înțeleg din spusele dv ca sectorul bugetar este practic sponsorul corupției prin "privații abonati". În alt doilea rand va plângeți de salariile mici. Intrebare: dacă sunteți un bun profesionist/a de ce va complaceti și nu va găsiți ceva bine plătit în sectorul privat exploatator? Iar în ultimul rand faptul ca bugetar fiind considerați ca "privații se îmbogățesc pe spatele angajaților" arata din păcate ca nu înțelegeți nimic despre piața libera, cerere și oferta(inclusiv în piață muncii) și mecanisme prin care prosperitatea și banii se creează. Economia nu este un joc în care cineva ia de la altcineva. Și cel mai grav este faptul ca milioane de oameni trebuie sa sponsorizeze chiar și un singur funcționar cu astfel de mentalitate.

      Dom'le, crezi ca daca dumneata ai doctorat, iar prietenul tau din subordine are 2 doctorate, asa e tot Parlamentu? Stii bine ca nu. Unii muncesc mai mult, dar putini, iar altii vin 3 zile pe saptamana la frecat menta, spre ex comisiile alea neauzite, gen egalitate de sanse

    bogatii devin mai bogati pe fondul balonarii creditului speculativ ciclic.

    ca azi it ca maine ia ca poimaine betoane… balonarea ciclica a creditului ii face pe bogati “mai bogat”; plus ca unde mai pui ca stiu si cand sa faca cv exit la detineri si sa isi balaneseze levierele si cand e semnal de intrare piata sub apa. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb