Actualizare 13:27 Ponta: "Valul de xenofobie nu ne face cinste, mă ruşinează că oamenii pot gândi aşa
Premierul Victor Ponta s-a desolidarizat, astăzi, de valul de "xenofobie şi şovinism" apărut în România în contextul problemei refugiaţilor şi s-a arătat ruşinat de faptul că în România secolului XX oamenii pot gândi în acest mod, transmit surse din presă.
"Nu mai mă interesează acum dacă pierd sau nu voturi, mă interesează să spun un lucru, care e important. Nu îmi place şi mă desolidarizez de noul val care se stârneşte în România, de xenofobie, de şovinism, că nu vrem pe nimeni din afară, să luptăm să nu primim niciun străin în România. Eu cred că suntem o societate evoluată şi civilizată şi accesele astea de barbarie pe care le văd şi la oameni politici şi le văd şi pe Facebook şi prin alte zone, la organizaţii de studenţi, cred că nu fac cinste României şi nu ne arată o societate europeană. Aş vrea să ne comportăm ca oameni faţă de alţi oameni. Am văzut poziţii şi manifestări în ultimele zile care pe mine mă ruşinează, că în România secolului XX oamenii pot să gândească aşa", a declarat Ponta, la începutul şedinţei de guvern.
El a amintit că România este în favoarea împărţirii refugiaţilor în cadrul Uniunii Europene în funcţie de posibilităţile fiecărei ţări şi nu prin impunerea de cote obligatorii.
"Poziţia României este aceea de solidaritate, de sprijin, de respectare a obligaţiilor pe care le avem şi de a face ceea ce putem să facem. Capacitatea noastră este de 1.786. În condiţiile în care avem deja o parte din aceste locuri, vreo 200, deja ocupate, nu putem să ne angajăm la mai mult decât putem face. Cel mai rău lucru e să te angajezi la ceva ce nu poţi face. Mai bine să spui adevărul şi să spui foarte clar ce poate să facă România şi nu cote obligatorii, ci cote în funcţie de posibilităţile fiecărei ţări. Asta e poziţia României şi asta va susţine şi în cadrul JAI şi cu siguranţă şi preşedintele în cadrul Consiliului European", a susţinut primul-ministru.
(M.V.)
------------------
Actualizare 12:43 Dragnea, despre ordinul lui Cîmpeanu: Nu ştiu ce a avut în minte, am fost surprins
Liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat, miercuri, "surprins" de ordinul dat de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, privind evaluarea spaţiilor din cămine pentru eventuala primire a imigranţilor, spunând că acesta ar trebui să fie "mai ponderat" în comunicarea publică, transmit surse din presă.
"Eu nu ştiu ce a avut în minte domnul ministru al Educaţiei, dar eu cred că ar trebui să fie mai ponderat şi el, şi toţi miniştrii, şi această acţiune trebuie să fie sub o coordonare unitară", a spus Dragnea, într-un interviu acordat Europa FM.
Liderul PSD a precizat că nu a vorbit cu Sorin Cîmpeanu şi nici nu ştie dacă şi cu cine s-a consultat acesta, fiind "surprins" de acţiunea ministrului. Mai mult, Dragnea spune că în astfel de chestiuni doar CSAT poate dispune măsuri şi trebuie să aibă o strategie bine pusă la punct.
"În situaţii de genul acesta trebuie să fie din partea instituţiilor abilitate o coordonare şi o comunicare unitară. (...) Românii sunt foarte îngrijoraţi şi orice comunicare necoordonată pe acest subiect nu face decât să crească îngrijorarea în rândul românilor", a mai spus Liviu Dragnea.
Ministerul Educaţiei a solicitat marţi, universităţilor şi inspectoratelor şcolare judeţene să identifice evantuale spaţii de cazare pe care ar putea să le pună la dispoziţia refugiaţilor ce ar ajunge în România, fără afectarea procesului de învăţământ.
(M.V.)
------------
Actualizare 12:25 Dragnea:Trebuie să susţinem şi să negociem cote voluntare pentru imigranţi
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a afirmat astăzi că România trebuie să susţină cote voluntare în ceea ce priveşte numărul de imigranţi primiţi pe teritoriul ţării şi crede că preşedintele Klaus Iohannis şi Ministerul de Externe au capacitatea să negocieze acest lucru, transmit surse din presă.
"Poziţia mea a fost şi rămâne în continuare foarte clar exprimată: noi trebuie să susţinem şi să negociem cote voluntare, pentru că degeaba o să fim obligaţi să acceptăm un număr mai mare decât avem capacitatea administrativă de a gestiona, capacitatea logistică, financiară, capacitatea de a asigura asistenţă medicală în condiţii civilizate, pentru a asigura siguranţa pentru toţi aceşti oameni care vor veni la noi şi cred că preşedintele Iohannis şi Ministerul de Externe au capacitatea să negocieze acest lucru, pentru că este important ca ţară, de asemenea, să poţi avea autoritate asupra tranzitului, pentru că noi vorbim de un tranzit aici, majoritatea zdrobitoare dintre aceşti oameni nu au ca ţară de destinaţie ţările din Est", a precizat Dragnea, într-un interviu la Europa FM.
Preşedintele interimar al PSD a adăugat că nu trebuie uitat sentimentul de solidaritate umană, de solidaritate între ţările Uniunii Europene, dar în acelaşi timp trebuie avut în vedere faptul că statul este obligat să asigure securitatea cetăţenilor săi.
"Trebuie să fim conştienţi de capacitatea noastră de a gestiona un anumit număr de migranţi sau imigranţi. Trebuie să negociem pe ce perioadă îi putem ţine aici, trebuie să ne gândim că vine iarna, aceşti oameni nu pot fi ţinuţi în corturi, nu pot fi ţinuţi în gări, nu pot fi ţinuţi în şcoli, sunt fiinţe umane cărora trebuie să le asiguri un minim de confort şi de asigurarea celor necesare unui trai decent", a mai declarat Liviu Dragnea.
El a menţionat că miniştrii trebuie să fie ponderaţi în afirmaţii şi că această acţiune privind imigranţii trebuie să se desfăşoare sub o coordonare unitară.
"În situaţii de genul acesta, CSAT stabileşte o strategie foarte bine pusă la punct cu toate instituţiile reprezentate în CSAT şi, în mod firesc, Ministerul de Interne, care are toată capacitatea şi logistica necesară pentru a gestiona acest fenomen, trebuie să conducă în mod ferm şi unitar această acţiune", a arătat Dragnea.
(M.V.)
----------------
Ministerul de externe va prezenta în CSAT un plan despre situaţia imigranţilor, a declarat astăzi Bogdan Aurescu după o întâlnire cu oficiali ai Camerei Deputaţilor, transmit surse din presă.
Bogdan Aurescu a mai afirmat, întrebat în legătură informaţiile neoficiale privind cota de refugiaţi de 6.000 pe care România ar urma să o primească, că poziţia României a fost pentru o cotă voluntară, iar cifra va fi supusă analizei interne şi negocierii între statele UE.
"Vom vedea care sunt elementele pe care preşedintele comisiei le va prezenta. Poziţia pe care atât primul ministru cât şi preşedintele României au exprimat-o este aceea de a prefera un sistem de cote voluntare şi nu cote obligatorii, prin urmare orice fel de propunere a comisiei, orice fel de cifră care ar putea fi avansată este supusă în primul rând procesului analizei interne interinstituţională şi în al doilea rând urmează să fie supusă negocierii între statele membre", a spus ministrul de externe Bogdan Aurescu, întrebat care va fi decizia României dacă cifra de refugiaţi pe care ar urma să o primească va fi de 6.000, aşa cum s-a vehiculat neoficial.
Aurescu a făcut aceste precizări după ce a participat la şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, unde a prezentat situaţia în privinţa chestiunii migraţiei.
"În acest moment se derulează prezentarea de către preşedintele Comisiei Europene a discursului privind stării Uniunii în care se vor regăsi şi elementele referitoare la planul comun cu privire la tratarea chestiunii migraţiei . După ce planul integral va fi transmis oficial statelor membre, analiza noastră va continua şi vom elabora mandatul pe care îl vom supune aprobării CSAT de săptămâna viitoare", a spus Aurescu.
El a adăugat că ministerul de externe va lucra cu ministerul de interne.
"Vom lucra foarte aproape cu ministerul de interne pentru că prima reuniune de negociere a aspectelor care rezultă din propunerea Comisiei europene se va desfăşura pe 14 septembrie, reuniunea miniştrilor de interne ai UE de la Luxembourg, urmată de o reuniune tot a miniştrilor de interne pe 8-9 octombrie, urmată de reununiea Consiliului European", a arătat Aurescu.
Întrebat în legătură cu afirmaţia premierului Victor Ponta că România ar trebui să aibă şi drepturi, nu numai obligaţii şi trebuie să adere la spaţiul Schengen, Aurescu a arătat că aceasta este şi poziţia exprimată de el.
"Este ce am spus şi eu. Chestiunea migraţiei este un dosar extrem de sensibil, complicat care afectează capacitatea statelor membre de a se concentra pe alte chestiuni, dar aderarea României la spaţiul Schenghen, mai ales în aceste condiţii în care acest spaţu este supus presiunii din punct de vedere al securităţii, al migraţiei, ar întări securitatea spaţiului Schengen, la frontirele spaţiului. Avem nu doar drepturi, ci şi obligaţii, solidaritate trebuie să funcţioneze în dublu sens. Nu este vorba de o condiţionare, dar spunem că aderarea la spaţiul Schengen nu face decât să sporească securitatea", a mai spus Aurescu.
Uniunea Europeană "nu se află acolo unde trebuie", recunoaşte preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, în deschiderea primului său discurs despre "starea Uniunii" pe care-l susţine miercuri în Parlamentul European (PE), adăugând că "există o lipsă de Europa în Europa".