BOGDAN CHIRIŢOIU: BRM - singura platformă unde se tranzacţionează gaze momentan şi nu este oportun să fie eliminată

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 mai 2017

Bursa Română de Mărfuri (BRM) este momentan singura platformă unde se realizează tranzacţii cu gaze naturale, iar eliminarea ei din piaţă nu este oportună, a declarat, ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul unor declaraţii de presă.

El a fost întrebat care este punctul de vedere al Consiliului Concurenţei privind amendamentul votat marţi în Comisia de industrii din Camera Deputaţilor, potrivit căruia singura bursă licenţiată pentru tranzacţia de gaze naturale va fi OPCOM.

Bogdan Chiriţoiu a precizat: "Punctul nostru de vedere, similar cu al ANRE (Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie - n.r.), este în esenţă de a menţine ordonanţa şi inclusiv de a menţine două platforme de tranzacţionare, având în vedere faptul că BRM tranzacţionează deja gaze şi atunci dacă nu suntem mulţumiţi de modul cum funcţionează BRM poate că varianta ar fi mai degrabă să îi punem anumite condiţii, să fie mai bine reglementată, dar nu ştiu dacă e o soluţie optimă să eliminăm un actor care e deja prezent pe piaţă".

El a subliniat că situaţia este diferită faţă de sectorul energiei electrice, unde a fost posibilă licenţierea unei singure burse: "În altă ordine de idei, noi am fost de acord la electricitate să fie numai OPCOM, dar acolo BRM nu începuse deja. Deci nu a fost vorba că l-am exclus, ci nu l-am lăsat să intre de frică că s-ar putea împărţi lichiditatea în piaţă. Am zis că temporar e bine să ai o singură bursă pentru a avea mai mult volum acolo şi un semnal de preţ. Problema la gaze este că tranzacţiile nu sunt foarte mari, deci semnale de preţ nu prea avem, iar acele tranzacţii le avem doar pe BRM, nu pe OPCOM. Atunci ni s-a părut riscant să se meargă pe ideea de a elimina BRM şi a muta tranzacţiile pe OPCOM, unde nu ne putem da seama că se pot desfăşura în condiţii bune".

Chiriţoiu a mai spus că, dacă piaţa nu va funcţiona bine în urma acestei decizii, populaţia nu va fi afectată direct de acest lucru, ci mai degrabă consumatorii industriali de gaze. Reamintim că preţul pentru consumatorii casnici va fi reglementat de ANRE până în anul 2021.

Comisia pentru Industrii din Camera Deputaţilor a remis un comunicat în care precizează că a finalizat marţi proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei privind modificarea Legii gazelor, iar printre prevederi se numără şi existenţa unui operator unic pe piaţa angro de gaze naturale şi de energie electrică, OPCOM, pe modelul vest-european, pentru a putea creşte lichiditatea pieţei.

Potrivit reprezentanţilor Comisiei, citaţi de Agerpres, scopul tuturor modificărilor este de a crea cadrul legislativ pentru tranzacţionarea transparentă, nediscriminatorie şi în regim concurenţial a gazelor naturale.

Într-un comunicat de presă, Bursa Română de Mărfuri şi-a exprimat "consternarea" în legătură cu decizia Comisiei de Industrii potrivit căreia o singură bursă poate avea licenţă pentru a intermedia tranzacţii în domeniul gazelor naturale, respectiv OPCOM. Reprezentanţii BRM afirmă că este vorba despre o naţionalizare a serviciilor pe care le oferă.

OPCOM este filială a Transelectrica, societate deţinută majoritar de stat, în timp ce BRM este o bursă privată.

Turcan îi cere lui Dragnea să îl schimbe pe Iulian Iancu de la şefia Comisiei de industrii

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, i-a cerut, ieri, liderului PSD, Liviu Dragnea, să se delimiteze de preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, şi să îl schimbe din funcţie, după ce membrii comisiei au adoptat o serie de amendamente prin care "au blocat" investiţii strategice pentru România.

Raluca Turcan a spus: "În Comisia de industrii de la Camera Deputaţilor, împotriva tuturor promisiunilor PSD de deschidere spre investiţii şi în ciuda unui punct de vedere ferm al Comisiei Europene, preşedintele Comisiei a forţat introducerea în mod netransparent a unor amendamente care vizează investiţii de miliarde de euro. Este un exemplu de rea-credinţă a domnului preşedinte de comisie, Iulian Iancu, şi a PSD să forţeze introducerea unor amendamente într-un mod netransparent, pe furiş, fără dezbatere, în stilul cu care ne-a obşinuit PSD".

Ea a mai spus, potrivit Agerpres, că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, poate să se delimiteze de Iulian Iancu şi să îl schimbe de la şefia Comisiei de industrii, în caz contrar trebuie să îşi asume faptul că blochează în Parlament investiţii strategice pentru România.

"Domnul Liviu Dragnea are două opţiuni: una, să se delimiteze de domnul Iulian Iancu, aşa cum a făcut de Şerban Nicolae şi să îl schimbe din fruntea comisiei sau să-şi asume direct că blochează în Parlamentul României investiţii strategice pentru România", a completat liderul deputaţilor PNL.

Raluca Turcan a susţinut că membrii Comisiei de industrii au scos, printre altele, Bursa de mărfuri din tranzacţionarea gazelor.

"Ce au făcut cei din majoritatea parlamentară în Comisia pentru industrii: au scos Bursa de mărfuri de la tranzacţionarea gazelor, au eliminat posibilitatea încheierii unor contracte future pentru investitorii strategici, au creat un monopol pentru platforma de tranzacţionare a gazelor şi energiei electrice", a explicat preşedintele interimar al PNL.

Turcan a precizat că majoritatea parlamentară a blocat posibilitatea unor investiţii pe termen lung în România:

"Asta înseamnă că, într-un mod netransparent şi fără dezbatere publică, au blocat posibilitatea unor investiţii pe termen lung în România şi au dat câştig de cauză unor operatori care, într-un mod netransparent, îşi exercită influenţa în Comisia pentru industrii din Camera Deputaţilor. Domnul Iancu este responsabil în mod direct de a pune mai presus interesele personale pe care le are în detrimentul industriei şi sectorului de energie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb